Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nagykanizsa- Harmadik alkalommal a Nagykanizsai Civil Kerekasztal szervezte meg a Civil Kerekasztalok Országos Találkozóját október 5-én és 6-án.

Október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, és hajtották végre Pesten a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Az események 169. évfordulójára emlékeztek Szombathelyen és Rátóton is.

Alakuló ülését tartotta csütörtökön délután az Új Elmélyedés Gondolkodó Társaság az ŐrvidékHázban. Az alapítók célja az, hogy a gondolatébresztő beszélgetések keretében újraértelmezzék az emberi mivoltot, a Homo sapiens viselkedését, filozófiáit, jelenlegi mentális állapotát.

Magyarországon először 1997-ben a Szombathelyi Y’S Men Klub egyesület alakult meg Dán testvérvárosunk – Kolding kezdeményezésére. Az egyesület fiataljai Dániában diakónus-képzésen vettek részt és önálló – klubot alapítottak Savaria Y’s Men klub néven. Az ő támogatásukkal alakul Bobám és a Békéscsabán Y’s Men Klub. A klubok évente a Dán vezetők részvételével tartanak szemináriumot, melynek idén Békéscsaba volt a házigazdája.

A német egyesítés 28. évfordulóján pódiumbeszélgetést tartottak az ŐrvidékHázban. A szervezésben részt vett a Konrad Adenauer Alapítvány is, amelynek köszönhetően folyamatosan mélyülnek a magyar-német kapcsolatok. Az eseményen részt vett Volkmar Klein, a német Bundestag képviselője is.

A Bem József utcába tervezett parkolókról, a költségvetés módosításáról és a városi cégek gazdálkodásáról beszéltek a politikusok a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon.

A nyári szünet utáni első ülését csütörtökön tartja Szombathely közgyűlése. Hétfőn megkezdődtek az ennek előkészítését végző bizottsági ülések. Elsőként a gazdasági és városstratégiai bizottság tagjai láttak munkához. Több mint harminc előterjesztés szerepelt a testületi ülés napirendjén.

Bíznak a jó időben a legutóbbi civil sajtóreggeli résztvevői: több egyesület szabadtéri, mozgásos programot tervez szeptemberre. Profiknak is szerveznek sporteseményt, de a lelkes amatőrökre, a kisgyerekes családokra szintén gondoltak.

Hétfőn valamennyi - összesen 69 - szombathelyi köznevelési intézményben megkezdődött a 2018-2019-es tanév. A városi tanévnyitó ünnepséget a Nyitra Utcai Általános Iskolában tartották. Az eseményen elhangzott, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 1,2 milliárd forintot meghaladó pályázati forrásból több köznevelési intézményt újítottak fel a városban.

Ismét lezárják majd az Arany-patak hidat a Liget utcában - az autós forgalom elől véglegesen. A fokozott igénybevétel és az időjárási hatások a híd szerkezetének egyre gyorsuló elhasználódásához vezettek annak ellenére, hogy az önkormányzat évente többször is lezárta és felújíttatta. A jövőben már csak a kerékpárosok és a gyalogosok használhatják.

11 épület újult meg “A Vas Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai korszerűsítése” elnevezésű pályázat keretében - ebből öt szombathelyi. A megszépült intézmények sokkal olcsóbban működhetnek az összesen több mint egy milliárdos felújításnak köszönhetően.

Először készült a magyar katonai elhárítás történetéről összefoglaló munka - az elmúlt száz évről szóló terjedelmes könyvet a Katonatörténeti Kiállításban mutatták be a szerzők. A könybemutatóval egyidőben kamarakiállítás is nyílt, ahol az elhárítás történetének dokumentumaiból és eszközeiből kaphat ízelítőt az érdeklődő.

A Parkerdei Kertbarát Egyesület idén is díjazta a legszebb kertek tulajdonosait. Hagyományos és modern kategóriában osztottak elismeréseket azoknak, akik egész évben gondosan rendben tartják a veteményesüket. A mozgalom 2007-ben indult, azóta már 165 szép kertet tartanak nyilván.

Az államalapítás ünnepén felavatták Szent István mellszobrát Szentkirályon. Dienes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész bronz alkotása a városrész templomának kertjében kapott helyet.

Gyakran a hőszigetelési kérdések döntik el egy-egy régi épület sorsát, emiatt vagy lebontják vagy a teljesen átalakítják ezeket a kivitelezők. Az urbanisztikai nyári egyetem harmadik napján arról tanácskoztak a szakemberek, hogy miként lehetne megállítani ezt a folyamatot, s megőrizni az értékeket.

A jövő emlékezete - ezzel a címmel rendezik meg idén az 51. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet. A településfejlesztéssel foglalkozó szakemberek 3 napon át tanácskoznak Szombathelyen, majd bécsi tanulmányúttal zárul a rendezvény.

Szombathely – A Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVII. Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját rendezték meg 
július 12 – 14 között Szombathelyen, a Szombathelyi Szépítő Egyesület szervezésében Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

Elkészült Szombathelyen Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság XIV. határvadász bevetési osztályának elhelyezésére szolgáló épületegyüttes. A létesítmény ünnepélyes átadása kedden délelőtt volt a vasi rendőrkapitányság Söptei úti objektumában.

Politikusok, egyetemi kollégák a Megyeháza dísztermében köszöntötték az egykori rektort. A finnugor nyelvek kutatója, több mint 30 könyv, szótárak, nyelvpoltikai és tudománynépszerűsítő tanulmányok szerzője a helyi közéletben és felsőoktatásban is meghatározó szerepet vállalt az elmúlt évtizedekben.

A májusban bemutatott Sempervivum Savariense című kötet alapján indította útjára a polgármester azt a sorozatot, amelynek első állomásaként a lezárt újperinti temetőbe látogatott. A sírkertben tetten érhető a történelem. A síremlékekből következtetni lehet az elhunyt személyek múltjára, életére, vallására és emlékének ápolására is.