Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gyakran a hőszigetelési kérdések döntik el egy-egy régi épület sorsát, emiatt vagy lebontják vagy a teljesen átalakítják ezeket a kivitelezők. Az urbanisztikai nyári egyetem harmadik napján arról tanácskoztak a szakemberek, hogy miként lehetne megállítani ezt a folyamatot, s megőrizni az értékeket.

A jövő emlékezete - ezzel a címmel rendezik meg idén az 51. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet. A településfejlesztéssel foglalkozó szakemberek 3 napon át tanácskoznak Szombathelyen, majd bécsi tanulmányúttal zárul a rendezvény.

Szombathely – A Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVII. Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját rendezték meg 
július 12 – 14 között Szombathelyen, a Szombathelyi Szépítő Egyesület szervezésében Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

Elkészült Szombathelyen Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság XIV. határvadász bevetési osztályának elhelyezésére szolgáló épületegyüttes. A létesítmény ünnepélyes átadása kedden délelőtt volt a vasi rendőrkapitányság Söptei úti objektumában.

Politikusok, egyetemi kollégák a Megyeháza dísztermében köszöntötték az egykori rektort. A finnugor nyelvek kutatója, több mint 30 könyv, szótárak, nyelvpoltikai és tudománynépszerűsítő tanulmányok szerzője a helyi közéletben és felsőoktatásban is meghatározó szerepet vállalt az elmúlt évtizedekben.

A májusban bemutatott Sempervivum Savariense című kötet alapján indította útjára a polgármester azt a sorozatot, amelynek első állomásaként a lezárt újperinti temetőbe látogatott. A sírkertben tetten érhető a történelem. A síremlékekből következtetni lehet az elhunyt személyek múltjára, életére, vallására és emlékének ápolására is.

Átadták a hatodik kormányablak buszt a Vas megyei Jánosházán. A jármű a megye aprófalvas térségeit járja majd, és minden olyan ügytípus kezdeményezhető lesz benne, amelyet a hagyományos ügyfélszolgálatokon intézhetünk.

A város útjainak állapota és a helyi forgácslapgyártó üzem környezetterhelésének kérdése is téma volt az idei közmeghallgatáson. Mintegy tucatnyian vettek részt a hétfői eseményen, hogy megosszák problémáikat és javaslatokat is tegyenek.

Június 26-a a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja. Ilyenkor világszerte számos programot, közösségi eseményt szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a drogkereskedelem és a kábítószer-fogyasztás veszélyeire. Szombathelyen immár hagyomány, hogy a város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának tagjai megosztják egymással tapasztalataikat.

A rendőrség és a közterület-felügyelet éves beszámolóját, a költségvetés módosítását és a Késmárk utcai teniszcentrum bővítését emelték ki a pártok képviselők a júniusi közgyűlést követő sajtótájékoztatójukon. Szó volt arról is, hogy megszűnt Czeglédy Csaba lejárt képviselői mandátuma.

Hétfőn ülésezik a városi közgyűlés. Ennek előkészítéseként csütörtökön délelőtt az oktatás és szociális, délután pedig a gazdasági és városstratégiai bizottság alakította ki álláspontját az előterjesztésekről, illetve hozott döntéseket a hatáskörébe tartozó ügyekben.

Irgalmatlan idők, irgalmas emberek - A lelkismeret parancsára címmel rendeztek konferenciát a magyar és a lengyel katolikus egyháznak a második világháború idején végzett zsidómentő tevékenységéről Szombathelyen.

Hagyomány és megújulás - ez jellemzi a civilek programjait, amelyeket május végére, június elejére ajánlottak a sajtó figyelmébe. Szórakoztató és ismeretterjesztő rezdezvények egyaránt lesznek közöttük.
2018 a Családok éve – ez a mottója az idei Szociális Hétnek. A programsorozat célja, hogy a a szociális szférában dolgozók különböző előadások, nyílt napok formájában bemutathassák tevékenységüket.

Apparátusi értekezletet tartottak a Városházán melyen dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Károlyi Ákos jegyző megköszönte a 2018. évi országgyűlési képviselő választáson résztvevők kiváló munkáját.

Szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatójukon a választási eredményekről szóló napirendi pontot, a szemétszállítás ügyét és néhány turisztikai jelentőségű beruházás előkészítését is kommentálták a frakciók képviselői.

Összesen 26 napirendi pontot tárgyalt meg keddi ülésén a város oktatási és szociális bizottsága. Támogatták többek között az esélyegyenlőségi program akciótervét, és számos intézmény beszámolóját.

Az eddigihez hasonlóan működhet az AGORA, a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Mesebolt és a Weöres Sándor Színház - a többi között ezt vetítette előre a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának közgyűlés előtti ülése, amelyen megszavazták a javaslatot ezek tavalyi beszámolójának, és idei munkatervének elfogadására.

A gazdasági és városstratégiai bizottság ülésével kezdődött a közgyűlés előtti munka. A 35 napirendi pont között a többi között helyet kapott a Képtár és a KRESZ-parki Víztorony felújításával kapcsolatos építészeti tervek bemutatása, de a buszpályaudvar átköltöztetése is. A javaslatokat csütörtökön tárgyalják.

A környezetvédelem és a szórakozás is szerepel a szombathelyi civilek közelgő programjai között, ezeket ajánlották a sajtó figyelmébe az egyesületek és az alapítványok.