Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Újperinti lezárt temető

A májusban bemutatott Sempervivum Savariense című kötet alapján indította útjára a polgármester azt a sorozatot, amelynek első állomásaként a lezárt újperinti temetőbe látogatott. A sírkertben tetten érhető a történelem. A síremlékekből következtetni lehet az elhunyt személyek múltjára, életére, vallására és emlékének ápolására is.
Újperint története Óperint község leégésével kezdődött a 18. század második felében. Ekkor ajánlotta fel Szily János püspök birtokainak egy részét lakhatás céljából az itt élő jobbágyainak. A temető az 1960-as évekig szolgált az újperintiek végső nyughelyéül, mígnem teljesen körbefogta a település.

Puskás Tivadar - polgármester
"Az újperinti temetőt ugyan lezárták 1962. december 31-én, de Szabados Terézt 1963. augusztus 24-én temették ide. Ő volt az utolsó, akit ide temettek az újperinti temetőbe."

Számos sírhelynél látható friss virág, ami arra utal, hogy a leszármazottak ma is ápolják őseik emlékét. Szombathely egyik leggondozottabb temetője az újperinti.

Kiskós Ferenc - ügyvezető igazgató, Vas Megyei Temetkezési Kft.

"Egy 2002-es felmérés alapján itt még 97 sírt gondoztak. A 97 sírgondozó közül már nagyon sokan nem élnek. Önök is láthatják azt, hogy a gondozott sírok száma egyre kevesebb lesz. Most már azt mondhatom, hogy olyan 25-30 az a sír, amit gondoznak az itteni városlakók."

A sírkert sajátossága az is, hogy szép számban kerültek ide olyan útmenti keresztek, amelyek egykor település- vagy telekhatárokat jeleztek. Jellegzetességük, hogy szinte valamennyiükre felvésték azoknak a jobbágyoknak, kisbirtokosoknak a nevét, akik a kereszthez közeli földterületen tevékenykedtek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb