Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A 70 éves Pusztay János nyelvész professzort köszöntötték

Politikusok, egyetemi kollégák a Megyeháza dísztermében köszöntötték az egykori rektort. A finnugor nyelvek kutatója, több mint 30 könyv, szótárak, nyelvpoltikai és tudománynépszerűsítő tanulmányok szerzője a helyi közéletben és felsőoktatásban is meghatározó szerepet vállalt az elmúlt évtizedekben.
Jordán Tamás Pusztay János kedvenc versével, Kosztolányi Hajnali részegség című költeményével kezdte a köszöntések sorát.  A 70 éves, Prima Primissima-díjas nyelvész professzor tevénységét a megye és a város vezetői is méltatták. Harangozó Bertalan kormánymegbízott az értelmiség szerepéről és a szombathelyi felsőoktatásról folytatott beszélgetéseiket idézte fel, Majthényi László a tudós derűs bölcsességét hangsúlyozta. A megyei közgyűlés elnöke után a szombathelyi polgármester is emlékérmet adott át az ünnepeltnek.

Puskás Tivadar polgármester

Mindig nagy tisztelettel és nagy érdeklődéssel voltam az iránt a professzor iránt, aki itt Szombathely kulturális, tudományos életének egyik meghatározója volt és maradt.

Pusztay János az ELTE magyar-orosz-finnugor szakán szerzett diplomát, majd a Szovjetunióban és Helsinkiben tanult. A 90-es évek elején tért haza: a Berzsenyi Dániel Főiskola uralisztika tanszékének vezetője és 5 évig az intézmény főigazgatója volt.

Németh István - rektorhelyettes, ELTE SEK
Visszatértél és a szombathelyi felsőoktatást erősítetted. Ez az erősítés nagyon kellett, mert kellett az a szellemiség, kellett az a tapasztalat, amit te hoztál haza.

Pusztay János aktív közéleti szerepet vállalt: nevéhez fűződik a Szombathelyi Tudományos Társaság, a Genius Savariensis szabegyetem és a Savaria University Press kiadó létrehozása. Nyelvészként a nyelvcsaládok, azon belül is a magyar nyelv kialakulása és fejlődése foglalkoztatja a mai napig. Magát - félig tréfásan - a reménytelen dolgok szószólójának tartja.

Pusztay János - nyelvész

A finnugor nyelvrokonsággal foglalkozva sok mindent próbáltunk tenni annak érdekében, hogy a kihalásra ítélt, számos asszimilációs nyomásnak kitett oroszországi finnugor népek és az ő nyelvük, kultúrájuk fennmaradjon, ez elég reménytelen vállalkozás, amikor az embernek olyan ellenfelei vannak, mint a hivatalos orosz politika, de azért bizonyos eredményeket sikerült elérni.

Pusztay Jánost szombathelyi, budapesti és nyitrai egyetemi kollégái is köszöntötték: újító szellemű, kreatív, a véleményét minden körülmények között vállaló, olykor konfrontatív tudósként jellemezték. Az ünnepelt, megköszönve a támogató és bensőséges szavakat, azt ajánlotta a mindenkori döntéshozók figyelmébe: becsüljék a nehéz embereket!
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb