Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Urbanisztikai Nyári Egyetem

A jövő emlékezete - ezzel a címmel rendezik meg idén az 51. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet. A településfejlesztéssel foglalkozó szakemberek 3 napon át tanácskoznak Szombathelyen, majd bécsi tanulmányúttal zárul a rendezvény.
A város és a megye vezetői, valamint a szervező TIT  elnöke is köszöntötte az 51. urbanisztikai tanácskozás résztvevőit. Ez a legnagyobb múltú, civil szervezet által rendezett nyári egyetem - emelte ki Puskás Tivadar polgármester.

A legmerészebb tervek, elképzelések is emlékképeken alapulnak - erre utal a rendezvény idei címe: “a jövő emlékezete”. A résztvevő építészek, közgazdászok, geográfusok, településmérnökök és művészettörténészek tehát vissza is tekintenek, amikor a jövő városáról gondolkodnak.

Körmendy Imre - elnök, Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem Tanácsa

“Talán kinőttünk abból, hogy valamiféle geometriai rendet javasoljunk, hogy lineáris város és sugaras gyűrűszerkezet, stb., hanem olyasmi célok fogalmazódnak meg, hogy használjuk okosan azt a várost. Tehát az a bizonyos smart city vagy hogy legyen zöld a városunk, mert így tudunk védekezni a klímának a változásai ellen.”

Ezek a kérdések ma azért is nagyon aktuálisak, mert 2007 óta az emberiség több mint fele városokban él, és a tendencia folytatódik. A városok és az ott élők számának növekedésével a városi életforma is egyre inkább elterjed.  

Berki Márton - geográfus, Szegedi Tudományegyetem

“Nincsen lényegében ma már olyan szeglete a bolygónak, amit a városi életmód, az, hogy mobiltelefont használunk, internetet használunk, repülünk, nyaralunk, tehát mindaz, amit összességében városi létnek vagy városi életmódnak szoktunk nevezni, nincs olyan szeglete a bolygónak, amit ne érintene valamilyen formában.”

Mivel az urbanizáció fokozott környezetterheléssel jár, egyre fontosabb kérdés, hogyan lehet okosabb, zöldebb, fenntarthatóbb városokat, épületeket tervezni. A nemzetközi és hazai trendek,  városvíziók mellett a szakemberek foglalkoznak a települési arculati kézikönyvekkel is, amelyek nem csupán értékeinkre irányítják a figyelmet, de azt is jelzik: mi marad meg és - várhatóan - mi vész el a korábbi korok építészetéből. A 3 napos konferenciát követően a résztvevők felkeresik a Bécs mellett épülő új városrészt, amelyet minden elemében a “smart city” jegyében terveztek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb