Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szoboravató Szentkirályon

Az államalapítás ünnepén felavatták Szent István mellszobrát Szentkirályon. Dienes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész bronz alkotása a városrész templomának kertjében kapott helyet.
1950-ig önálló településként, azóta pedig Szombathely részeként Szentkirály a nevében hordozza államalapító királyunk emlékét. Az itt élőknek régi álma volt, hogy névadójuknak szobrot is állíthassanak, ami most széleskörű összefogásnak köszönhetően végre megvalósulhatott. Koczka Tibor ünnepi beszédében úgy fogalmazott: ez a nap bekerül Szombathely történelemkönyvébe.

Koczka Tibor – alpolgármester


„Ezzel a szoborral a szentkirályiak szűkebb és tágabb értelemben vett közösségük előtt erősítik meg: a Szent István által kijelölt út, a keresztény értékrend szolgálja továbbra is az itt élők hosszú távú jövőjét, érdekeit. Hiszem, hogy ez történelmi állásfoglalás, egy nemzedékeken átívelő, 21. századi üzenet a felnövekvő generáció számára.”

A Kárpát-medence Szentkirály nevű településeit összefogó szövetség támogatásával, a városrészen élők és az egyházközségi tagok adományaiból, valamint képviselői keretből jött össze a szoborállításhoz szükséges összeg. Az alkotást Császár István helynök és Pete Polgár Máté plébános leplezte le.

Tóth Kálmán – önkormányzati képviselő

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy megvalósult, és azt gondolom, szebb napot arra, hogy felavassuk, nem találhattunk volna augusztus 20-nál.”

A történelmi Magyarország több mint húsz településén áll már ehhez hasonló István-szobor első keresztény királyunk tiszteletére - hangzott el az ünnepségen.

Iványi András – alapító tag, Szent Király Szövetség


„Szent István hitvalló volt, a kereszténységet nem érdekből, politikai megfontolásból, hanem meggyőződésből vette föl. Tudatában volt isten előtti felelősségének, és annak, hogy hatalmát csak kölcsön kapta az istentől.”

A szobor megáldását követően koszorúzás zárta az ünnepséget.




Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb