Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Könyv a katonai elhárítás 100 évéről

Először készült a magyar katonai elhárítás történetéről összefoglaló munka - az elmúlt száz évről szóló terjedelmes könyvet a Katonatörténeti Kiállításban mutatták be a szerzők. A könybemutatóval egyidőben kamarakiállítás is nyílt, ahol az elhárítás történetének dokumentumaiból és eszközeiből kaphat ízelítőt az érdeklődő.
A titkos információszerzés különböző módjai végigkísérték történelmünket, de az önálló magyar katonai elhárítás szervezett keretben csak 1918-ban, az Osztrák- Magyar Monarchia felbomlásával jött létre. Az elmúlt 100 év történetét hozza a laikusok számára is kézzelfogható közelségbe a most megjelent kötet, amelynek megjelenését Puskás Tivadar polgármester is üdvözölte.

A katonai elhárítás feladata a kezdetektől a katonai szervezetek és azok tagjai elleni titkos tevékenységek felderítése és kivédése. Ha jól végzik munkájukat, annak részletei nem kerülnek nyilvánosságra - nem véletlen, hogy tevékenységükről keveset tudni - hangzott el a bemutatón. Alig ismert például, hogy a magyar katonai hírszerzés és elhárítás létrehozója egy későbbi miniszterelnök volt.

Szabó Károly szerző, igazgató, Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat

Ha azt mondanám, hogy Sztójay Döme, akkor sokan megrökönyödnek, hiszen őt úgy ismerjük, mint az egyik olyan miniszterelnököt, akit 1946 augusztusában kivégeztek, és csúfos kudarcot vallott politikusként, de Sztojakovics Demeter néven hozta létre és szervezte Magyarországon, egyébként szerb nemzetiségűként ezt az egész szakmai részt.

A szolgálat munkáját kezdetekben a német, később a szovjet, napjainkban pedig az angolszász titkosszolgálati hatás befolyásolja. A sorozatos szervezeti átalakítások ellenére az alapfeladat nem sokat változott.  

Dezső Sándor főigazgató-helyettes, Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat

Az alapok mindig ugyanazok, az más, hogy a kor mit követel, milyen technikai színvonalon, milyen technikai támogatást tud nyújtani ehhez a feladathoz, egy a lényeg, meg kell szereznünk azt az információt, amit nem szeretnének önként átadni az emberek, ha ez a birtokunkban van, akkor elvégeztük a feladatunkat, és önök is nyugodtak lehetnek.

A Jagadics Péter, Rajos Sándor, Simon László és Szabó Károly által jegyzett kötet az elhárítás mindennapjait régi fényképek, egykori jelentések és más dokumentumok, valamint kémtörténetek közlésével teszi még érzékletesebbé. Az Aréna utcában megtekinthető kamarakiállításon pedig a különböző korszakok technikai eszközeiből is ízelítőt kapnak az érdeklődők.  

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb