Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Német újraegyesítés

A német egyesítés 28. évfordulóján pódiumbeszélgetést tartottak az ŐrvidékHázban. A szervezésben részt vett a Konrad Adenauer Alapítvány is, amelynek köszönhetően folyamatosan mélyülnek a magyar-német kapcsolatok. Az eseményen részt vett Volkmar Klein, a német Bundestag képviselője is.
1961. augusztus 14-én kettéválasztották Berlint egy szögesdrót kerítéssel, majd megkezdődött a berlini fal építése, amely nemcsak egy országot, hanem a világot választotta ketté. 1989. november 9-én este nemcsak a berlini fal omlott le, hanem lezárult egy korszak is, amit a történelem hidegháborúnak nevez. Ennek magyar vonatkozású előzménye is volt. A páneurópai pikniket követően, az 1989 nyarán végbement magyar-osztrák határnyitáskor - visszatoloncolás helyett - a kormány lehetőséget adott a hazánkban rekedt több 10 ezer kelet-német menekültnek arra, hogy Ausztriába távozzanak.

Hende Csaba - alelnök, Országgyűlés

"Végül az egyesülés vér nélkül, békésen, persze hatalmas NDK-beli tüntesék hatására és nemzetközi tárgyalások sorát követően mégis csak megtörténhetett. Ezért mondta Helmut Kohl, az egyesítés kancellárja, hogy a berlini falból az első téglát Magyarország ütötte ki."

Az 1990. október 3-án lezajlott német újraegyesítést Illés Károly alpolgármester köszöntőjében a német egység ünnepének nevezte, amely lezárta az átjárhatatlan határok korszakát. A jeles esemény évfordulóján Hende Csaba országgyűlési képviselő, valamint az általa meghívott Volkmar Klein, a német Kereszténydemokrata Unió pártjának képviselője emlékezett vissza az akkori eseményekre és méltatták a magyar-német kapcsolatok jelentőségét.  

Volkmar Klein - képviselő, Bundestag

"Mostani látogatásom során újfent megállapíthattam, hogy a baráti és gazdasági kapcsolatok egyaránt összekötnek bennünket, utóbbiak sok szálon futnak össze. Mindenképpen tennünk kell azért, hogy Európát a jövő számára megtartsuk és egymással szemben több megértést kell tanúsítani."

A pódiumbeszélgetésen szóba került, hogy ma is jelentős gazdasági különbségek mutatkoznak Kelet- és Nyugat-Németország között: míg egy nyugati család 2500 eurót költ el havonta alapvető szükségleteinek biztosítására, addig egy keleti alig több mint 2000 eurót. Mindemellett a munkanélküliség is magasabb a keleti országrészben, amelynek lakkossága az egyesülés óta 11%-kal csökkent.   
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb