Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Német újraegyesítés

A német egyesítés 28. évfordulóján pódiumbeszélgetést tartottak az ŐrvidékHázban. A szervezésben részt vett a Konrad Adenauer Alapítvány is, amelynek köszönhetően folyamatosan mélyülnek a magyar-német kapcsolatok. Az eseményen részt vett Volkmar Klein, a német Bundestag képviselője is.
1961. augusztus 14-én kettéválasztották Berlint egy szögesdrót kerítéssel, majd megkezdődött a berlini fal építése, amely nemcsak egy országot, hanem a világot választotta ketté. 1989. november 9-én este nemcsak a berlini fal omlott le, hanem lezárult egy korszak is, amit a történelem hidegháborúnak nevez. Ennek magyar vonatkozású előzménye is volt. A páneurópai pikniket követően, az 1989 nyarán végbement magyar-osztrák határnyitáskor - visszatoloncolás helyett - a kormány lehetőséget adott a hazánkban rekedt több 10 ezer kelet-német menekültnek arra, hogy Ausztriába távozzanak.

Hende Csaba - alelnök, Országgyűlés

"Végül az egyesülés vér nélkül, békésen, persze hatalmas NDK-beli tüntesék hatására és nemzetközi tárgyalások sorát követően mégis csak megtörténhetett. Ezért mondta Helmut Kohl, az egyesítés kancellárja, hogy a berlini falból az első téglát Magyarország ütötte ki."

Az 1990. október 3-án lezajlott német újraegyesítést Illés Károly alpolgármester köszöntőjében a német egység ünnepének nevezte, amely lezárta az átjárhatatlan határok korszakát. A jeles esemény évfordulóján Hende Csaba országgyűlési képviselő, valamint az általa meghívott Volkmar Klein, a német Kereszténydemokrata Unió pártjának képviselője emlékezett vissza az akkori eseményekre és méltatták a magyar-német kapcsolatok jelentőségét.  

Volkmar Klein - képviselő, Bundestag

"Mostani látogatásom során újfent megállapíthattam, hogy a baráti és gazdasági kapcsolatok egyaránt összekötnek bennünket, utóbbiak sok szálon futnak össze. Mindenképpen tennünk kell azért, hogy Európát a jövő számára megtartsuk és egymással szemben több megértést kell tanúsítani."

A pódiumbeszélgetésen szóba került, hogy ma is jelentős gazdasági különbségek mutatkoznak Kelet- és Nyugat-Németország között: míg egy nyugati család 2500 eurót költ el havonta alapvető szükségleteinek biztosítására, addig egy keleti alig több mint 2000 eurót. Mindemellett a munkanélküliség is magasabb a keleti országrészben, amelynek lakkossága az egyesülés óta 11%-kal csökkent.   
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb