Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Y’S MEN Klubok szemináriuma Békéscsabán

Magyarországon először 1997-ben a Szombathelyi Y’S Men Klub egyesület alakult meg Dán testvérvárosunk – Kolding kezdeményezésére. Az egyesület fiataljai Dániában diakónus-képzésen vettek részt és önálló – klubot alapítottak Savaria Y’s Men klub néven. Az ő támogatásukkal alakul Bobám és a Békéscsabán Y’s Men Klub. A klubok évente a Dán vezetők részvételével tartanak szemináriumot, melynek idén Békéscsaba volt a házigazdája.
Szeptember 28-án, pénteken a késő esti órákban érkeztünk meg szálláshelyünkre, a Csorvási Rudolf Kastélyba, amit nehéz volt az erdős terület közepén megtalálni.

1925-28. között Gróf Wenckheim Rudolf vadászkastélynak építtette, majd állandó lakója gróf Wenckheim Matild lett. A kétszintes manzárd tetös épület 1945-ig volt a grófnő lakhelye, azóta több funkciója volt.

A Csorvási Gazdák Szövetkezete meg tudta őrizni az utókor számára ezt az épületet. A felújítás során igyekeztek az eredeti állapothoz közelíteni, természetesen a kor követelményeinek figyelembe vételével. Így eredeti pompájában fénylik a szalon, valamint a vendégszoba. Színeiben is tükrözi a múlt század eleji hangulatot a külső homlokzat. Az egy emeletes épület falai feltűnően vastagok, szinte várfal jelleggel bírnak. A főbejárat eredeti kovácsoltvas kapu, a két kőoszlopfő még ma is megvan. A kastélypark 1,7 hektár, gazdag növényvilággal, csodálatos fákkal – tölgy, juhar, piros virágú vadgesztenye büszkélkedik.
A dán régióvezetők a késő éjszakai órákban érkeztek meg.

Szombaton a reggeli után a kemencés tanyára mentünk, mely a szeminárium helyszíne volt.  A KEMENCÉS TANYA  Kétsoprony határában, Békéscsaba szomszédságában várja a régmúlt idők hangulatát kereső, a rohanó élettől megfáradt vándorokat.

A közösség, aki megörökölte a régiek egykori életterét, elsőként egy kemencét épített a tanyán, mely az istállóhoz úgy bújik, mintha mindig is hozzátartozott volna. Így kapcsolja a kemence alkotóit is a tanyához, mintha mindig is hozzátartoztak volna.
A szemináriumon először Baráth Kata – a Savaria Y’-s men tagja, a magyar klubok régióvezetője az elmúlt időszak történéseiről, Dániai, Bécsi, Vejlei nemzetközi találkozókról tartott beszámolót, majd a kommunikációs helyzetről, a magyar nyelvű hírlevelek megküldéséről volt szó. Hardi a Dán régióvezető a nemzetközi helyzetről, költségvetésről, tagdíjak összegéről beszélt. Meghatároztuk a következő évi szeminárium helyszínét, melynek házigazdája a Savaria Y’s men Klub lesz.

A finom ebéd elfogyasztása után Békéscsabán megnéztük Munkácsy Mihály emlékházát. A festő 8 éves korában, teljesen árván került ide Miskolcról. Anyai nagybátyja, Reök István lett a gyámja, hozzá járt haza Békésbe, bármerre is vitte később az élet. Gizella húga is a városban lakott Steinerné Reök Saroltánál, a Gyulai úton. 1994-től ebben az épületben működik a világon egyedülálló Munkácsy Emlékház. A város központján keresztül a átsétáltunk a Szlovén tájházba. Városnéző sétánk során láttuk a szépen felújított Művelődési házat, a Kőrös csatornán elhelyezett hajót, mely kávézóként működik, majd visszamentünk szálláshelyünkre, ahol házigazdáink finom húsgombóc levessel vártak bennünk. Vacsora után késő éjszakáig beszélgettünk.

Vasárnap megreggeliztünk. Békéscsabai evangélikus kistemplomban Istentiszteleten vettünk részt, mely után a csoportok tagjai elköszöntek egymástól és indultunk haza.
Kellemes, tartalmas hétvégét töltöttünk együtt, melyre minden bizonnyal szívesen fogunk emlékezni.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb