Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Október 6.

Október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, és hajtották végre Pesten a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Az események 169. évfordulójára emlékeztek Szombathelyen és Rátóton is.
Ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés a Premontrei gimnázium kápolnájában, majd verses-zenés műsort adtak az iskola diákjai.

Sátory Károly önkormányzati képviselő, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke felidézte a világosi fegyverletétel előtt néhány nappal zajlott eseményeket. Kiemelte: a szabadságharc hatalmas erődemonstráció volt, ma is erőt meríthetünk belőle.

„Azt üzeni, hogy a haza, a magyar szabadság nem eladó. Azt üzeni, hogy soha többé ne mondják meg nekünk, Bécsből, Moszkvából, Brüsszelből, hogy mit kell tenni. Azt üzeni, hogy soha többé magyar ne legyen szolgája semmiféle idegen erőnek”

Az ünneplők megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékfalát, majd a Batthyány téren folytatódott a program, ahol a Zrínyi-iskola diákjai adtak műsort.
Ünnepi beszédet Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mondott.
„A gyász és az emlékezés napját tartjuk október 6-án, de tarthatnánk a hősiesség napját is, az emberi méltóság napját is, az emberi helytállás napját is, a hazaszeretet és a haza vállalásának a napját is ugyan e napon, ugyancsak rájuk emlékezve”

A Batthyány Hagyományőrzők felvezetésével érkezett az ünneplő tömeg, köztük a Vasi TIT Egyesület tagjai Szombathelyről az Aradi Vértanúk Emlékparkjába Rátóton.

Domiterné Molnár Annamária – polgármester, Rátót

E park jelentősége messze túlmutat a község, de még a megye határain is, hiszen nincs az országban még egy olyan emlékhely, ahol az aradi 13-akat külön emléktábla szimbolizálja.

A megyei közgyűlés elnöke kultikus emlékhelynek nevezte a parkot. Arról is beszélt, hogy sokáig tilos volt megemlékezni a hősökről, majd a vértanúk lelki gondozását végző minarita szerzetes naplójából idézett.

Majthényi László – elnök, Vas Megyei Közgyűlés

Nyugodjanak a haza szent ügyéért elvérzett bajnokok, ki meghaltatok. Neveitek azonban a történelem lapjain örökké élni fognak. Jól példázzák ezt a 169 éve leírt jóslatot, megállapítást, ezek az emlékek, amik itt találhatók ebben a parkban.

A rátóti emlékhely Széll Kálmán egykori miniszterelnök birtokán áll. Itt valaha sokszor tett látogatást Deák Ferenc, a hagyomány szerint ő ültette a vértanúk emlékére a 13 kocsányos tölgyet az 1860-as években. Ezekből már csak négy él, de a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jóvoltából, az óriásfák makkjából nevelt csemetékkel újra teljes a fasor.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely!
  Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely! Szombathelyen megrendezésre kerül 2019. július 12. és 21. között a 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és…
 • Rövid hírek
  Rövid hírek Vasúttörténeti könyv jelent meg az ELTE-n - Dalmáciáról tartottak előadást a Sportházban - Közművelődési szakembereket…
 • Közösségfejlesztő programok
  Közösségfejlesztő programok Összesen 50 millió forintra pályázhatnak mostantól azok a szombathelyi szervezetek, amelyek közösségfejlesztő programjaikkal a helyi…
 • Horvát bál
  Horvát bál Hosszú kihagyás után 1977-ben éppen egy bállal indult a vasi horvátság közösségi élete Szombathelyen, és…
 • Fúvósfarsang
  Fúvósfarsang Indulókat, klasszikus darabokat, filmbetéteket és rockdalokat is játszott a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar a farsangi hangversenyén…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…
 • Látogatási tilalom kiterjesztése
  Látogatási tilalom kiterjesztése Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az influenza járványveszély miatt elrendelt részleges látogatási…
 • PERL
  PERL Közel hathónapos spanyolországi légióskodás után visszatért a Falco kosárlabdacsapatába Perl Zoltán. A válogatott játékos másfél…