Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

56-os városi ünnepség

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 29. és a szombathelyi önkormányzat megalakulásának 28. évfordulójára emlékezett a város október 23-án.
A Jáki úti temetőben, Welther Károly sírjánál vette kezdetét a városi megemlékezés-sorozat. A hat nyelven beszélő, művelt ügyvédet a Vas Megyei Forradalmi Bizottság vezetőjévé választották, neki köszönhető, hogy 1956. november 4-én nem folyt vér Szombathelyen. Sokak tanácsa ellenére sem hagyta el hazáját, nem lett besúgó, végül öngyilkosságot követett el.

A Március 15. téren felvonták a nemzeti lobogót, majd a XII. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred alegységének katonái díszmenettel tisztelegtek a forradalom hősei előtt.

Az ünneplők ezt követően az 56-osok terére vonultak. Emlékező beszédében Lechner Ferenc úgy fogalmazott: a magyarság érzékelte a veszélyt, amit a kommunizmus élhetetlen rendszere jelentett, és a véres eseményeket a forradalmárok igazságért való hősies küzdelme emelte nemes erkölcsi magasságokba.

Lechner Ferenc – tag, 56-os Szövetség Országos Elnöksége

„Akkor 1956-ban a forradalom és szabadságharc az egész világ figyelmét Magyarország felé fordította. A szabadságharc nem csak a kézenfekvő okként elfogadott szovjet megszállás ellen lángolt fel, hanem ennél általánosabb, nem letagadható a céljaként a kommunizmus ellen.”

A városi és a megyei önkormányzat, a kormányhivatal és az 56-os Szövetség vezetői, számos társadalmi szervezet, egyesületek és pártok képviselői helyeztek el koszorút, mécsest a hősi halált halt nemzetőrök emlékfalánál.

A Városházán ünnepi közgyűlést tartottak. Beszédében Puskás Tivadar úgy fogalmazott: október 23. a nemzeti öntudatunk része, ‘56 megtanította, hogy ki kell állnunk magunkért, mert senki nem fogja kivívni helyettünk a szabadságunkat. Az első szombathelyi önkormányzat megalakulásának évfordulója kapcsán a város folyamatos fejlődéséről, a közelmúlt nagyobb beruházásairól is beszélt.

Puskás Tivadar - polgármester

"Olyan Szombathelyt építünk, ahol jó élni, dolgozni, a jövőt tervezni, családot alapítni, s ahol megtalálhatjuk boldogulásunkat."

Az emlékműsorban a Savaria Kvartett, a Weöres Sándor Színház fiatal művészei, a Kanizsai Dorottya Gimnázium kamarakórusa és Kajzinger Ildikó énekes működött közre.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb