Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Dozmati ásatás és tározóépítés

Római kori vízvezeték egy szakaszát tárták fel a régészek a dozmati árvízi tározó építését megelőző ásatáson. A közel kétezer éve épült vezeték látta el tiszta vízzel az ókori Savariát. A kutatás napokon belül véget ér, ezzel párhuzamosan már folynak a tározó kivitelezési munkái.
Ez a föld alatt húzódó, palakőből épített vízvezeték látta el az ókori Savariát tiszta vízzel. Vízhozama annyira magas volt, hogy a város minden egyes lakója 345 liter vizet használhatott naponta.

Korábbi kutatások révén már ismert volt a régészek előtt a rohonci hegyekből egészen a mai belvárosig vezető csatorna több szakasza is.

Kiss Péter - ásatásvezető régész

"Az egész hosszúságát kb. 16 km-re becsüljük, az egész egyfajta építési technikával, egy ütemben készült, óriási mérnöki és építészeti beruházás volt magában a római korban is."

Ezúttal egy közel 250 méteres szakaszt sikerült megtalálni. Ilyen mértékben feltárt római kori vízvezeték csupán három van az országban: Savaria mellett Brigetio-ban és Aquincumban. A vízvezetéket a dokumentálást követően elbontják, mert az épp a tározó létesítményeinek nyomvonalába esik. A tervek szerint azonban egy szakaszát bemutathatóvá teszik, később pedig pályázati forrásból újabb része válhat láthatóvá.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

"Akár ennek a 8-10 méteres szakasznak a folytatása is bemutatható lesz, ha ez az INTEREG projekt nyer, azt jelenti, hogy 20-25 méter látható lesz ebből a vízvezetékből."

Az ásatással párhuzamosan már folynak a víztározó kivitelezési munkái. A közel 2,4 milliárd forintból megvalósuló beruházás öt település, köztük Szombathely árvízvédelmét szolgálja.

Puskás Tivadar - polgármester

"Arról beszéltünk a Modern Városok Program keretében, tegyük árvízbiztossá Szombathelyt, és a lukácsházi tározó után a dozmati tározó teljes mértékben megoldja Szombathely biztonságát."
Megkezdődtek a leeresztő műtárgy és a töltés alapozási munkái.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

"A töltés 240 méter hosszú lesz, a legmagasabb pontján 8 méter magas, 1,13 millió m3 víz fog betározódni mértékadó helyzetben, ezen kívül lesz egy állandó vízű tározótér, ami az Arany-patak vízpótlását hivatott szolgálni nyári időszakban."

Az építkezés az előzetes tervek szerint jövő júniusra fejeződik be.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb