Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Mértolaban járt városunk küldöttsége

Beszámoló az Euro-mediterrán Kulturális Városok Szövetsége Igazgatótanács Üléséről
Városunk küldöttsége, Dr. Takátsné dr. Tenki Mária városi képviselő, Dr. Vig Károl a Savaria Múzeum igazgató-helyettese, Németh Adrienn nemzetközi ügyintéző, tolmács, 2018. november 7-én este érkezett a portugál-spanyol határon található Mértola városába. Lisszabonban rövid találkozásra volt lehetőségünk Miguel de Pape úrral, a Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület elnökével.

Az Igazgatótanács ülése másnap reggel kezdődött, ahol Mértola polgármestere, Jorge Rosa úr köszöntötte az egybegyűlteket és adott rövid tájékoztatást a városról. Ezt követően a hálózat idei tevékenységei kerültek bemutatásra – a Francia Külügyminisztériummal kötött hároméves megállapodás, az Árvízvédett Múzeumok projekt, valamint az Osztott Örökségek fényképészeti projekt. A szervezet elnöke, Christian Mourisard úr beszámolt a hálózat idei nemzetközi fórumokon történő részvételéről, beszámolót hallhattunk többek között a Brüsszelben megrendezésre került Európai Városok és Régiók Hete elnevezésű eseményről. Tájékoztatást kaptunk a tunéziai Sbeїtla városával tervezett jövőbeli együttműködésről és a közös tevékenységekre vonatkozó javaslatokról.

A jelenlévők felvázolták a hálózat 2019. évi stratégiáját és a költségvetési irányvonalakat. Megállapodtak abban, hogy a következő közgyűlést 2019. áprilisában a marokkói Chefchaouen-ben rendezik, amit egy szimpózium követ, a mediterrán térségben található történelmi városok irányításának vívmányai és kilátásai témában. Az őszi Igazgatótanács Ülésre a tervek szerint a franciaországi Chartre városban kerül sor.

Az ebédet követően Mértola város képviselője, Rosalinda Pimenta asszony prezentációt tartott „Mértola történelmi városközpontjának védelme és revitalizációja” címmel. Őt Tavira város Kulturális Osztályának Igazgatója, Jorge Queiroz követte, aki A Mediterrán étkezés mint az emberiség szellemi kulturális öröksége címmel tartott előadást, hiszen Tavira ennek az örökségnek a portugáliai felelőse. Tours város promóciós videóját Jacques Chevtchenko alpolgármester úr mutatta be.

Az ülést követően szervezett városnézés keretében ismerkedtünk meg Mértola városával. Küldöttségünk november 9-én reggel utazott haza. Lisszabonban találkoztunk Miguel de Pape úrral, aki megmutatta a város fő nevezetességeit, illetve röviden egyeztettük a Santiago do Cacém városával tervezett testvérvárosi együttműködés folyamatát:

A testvérvárosi megállapodás tervezetét Szombathely városa kiküldte a santiagói önkormányzatnak, akik rövid időn belül áttekintik és véleményezik, aminek eredményeként a két város véglegesíti a megállapodás szövegét. Ezt követően 2019 tavaszán a portugál város meghívást küld Szombathely polgármestere részére a megállapodás hivatalos aláírására, ami a tervek szerint egy nagyobb kulturális rendezvény keretében zajlik.

Felmerült a két ország közötti kapcsolódási pontként az is, hogy Magyar László, híres Afrika-kutató Szombathely szülöttje, aki az akkor portugál gyarmaton, Angolában is járt. Vig Károly úr épp a közeljövőben tart róla előadást Szombathelyen. Az egyesület elnöke meghívta a szakembert Portugáliába, az angol nyelvű előadás megtartására, ami a lisszaboni magyar nagykövet szervezésében kerülne megrendezésre, és ami ezt követően akár Santiago do Cacémben is bemutatásra kerülhet.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb