Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Milyen év volt 2013?

Az új év elején mi is szeretnénk visszatekinteni a magunk mögött hagyott esztendőre. Kíváncsiak voltunk, ki mit gondol: mi teszi emlékezetessé 2013-at? Hogy könnyebb legyen felidézni a történteket, néhány kérdést küldtünk körbe. Ezzel talán olvasóinknak is segítünk az összegzésben. Ezúttal Pusztay János nyelvész professzor értékeli az elmúlt esztendőt.
1. Ön mit tart a 2013-as év legnagyobb eredményének (Magyarországon és/vagy Szombathelyen)?

Ha hinni lehet a gazdasági kimutatásoknak, s valamennyiünk érdekében őszintén remélem, hogy lehet hinni bennük, akkor azt tartom a legnagyobb eredménynek, hogy az ország jelentős lépést tett a válságból kivezető úton. Ezt már a velünk nem mindig barátságos, s amúgy is sok jogos bírálatot kiváltó EU is kénytelen volt elismerni.

2. Mi volt a 2013-as év legnagyobb meglepetése?

Az országot illetően az a Magyarország körüli csend, ami a nyár végétől megfigyelhető. Elcsendesültek a demagóg hangoskodók, megmondók.

3. A legnagyobb kudarc, ill. csalódás?

A felsőoktatás szükségszerű átalakításának elmaradása. Bár könnyű belátni, hogy közvetlenül a választások előtt egy kormány sem szívesen vállalkozik népszerűséget romboló lépések megtételére. Helyi viszonylatban ugyanez a csalódásom oka. Sem a Nyugat-magyarországi Egyetem egésze, sem a Savaria Egyetemi Központ nem volt képes a romló helyzet ellensúlyozására programot kidolgozni. A fokozatos leépítés nem program, legfeljebb oda vezethet, hogy a külső körülmények jobbra fordulása esetén már nem lesznek meg a fejlesztéshez vagy akár a fennmaradáshoz szükséges minőségi feltételek. A tervezett gépészmérnökképzés esetleges beindítása nem lesz elegendő az intézmény fenntartásához. A humán tudományok leépítése szakbarbárképző intézmény kialakítását eredményezi. Nem tudom, mikor látja be az országos és a helyi politika, hogy kulturált, művelt ország nem létezhet humán tudományok nélkül.

4. A 2013-as év legemlékezetesebb pillanata az Ön életében?

Nem is egy volt, s ezek általában a szakmai tevékenységemhez kapcsolódnak. Több nemzetközi konferencián is részt vettem Oroszországtól Párizsig, előadásokat tartottam Brno-ban és Göttingenben. A presztízs szempontjából számomra legjelentősebb szakmai esemény, hogy előadást tarthattam a híres Prágai Nyelvész Körben.
Emellett – s városunk szempontjából a fentieknél is fontosabb esemény volt – a Genius Savariensis Szabadegyetem megteremtése, amelyet az általam közel 15 éve létrehozott Genius Savariensis Alapítvány keretében hoztunk létre néhány barátommal, kollégámmal. Már az őszi szemeszterben is – szombathelyi viszonylatban – jelentős érdeklődés övezte tevékenységét. 2014 tavaszán programjaink nagy mértékben bővülnek, s remélhetőleg egyre szélesebb rétegek tanulási, művelődési igényeit tudjuk kielégíteni – beleértve az egyetemi hallgatóságot is.

5. Mit vár 2014-től?

- Mindenekelőtt tisztességes hangvételű, kulturált, az ország érdekeit szem előtt tartó választási kampányt.
- További gazdasági növekedést, s azt, hogy annak áldásos hatását a lakosság egyre szélesebb rétegei érzékelhessék.
- A demokrácia erősödését.
- Végre egy ésszerű, minőségelvű, egyszersmind a regionális érdekeket és lehetőségeket is figyelembe vevő felsőoktatás-politika kialakítását, amelynek keretében Szombathely az eddigieknél fajsúlyosabb helyet és szerepet kapjon. Ehhez, persze, nem csak a fentről várt mannára van szükség, hanem itt helyben is innovatív gondolkodásra, kezdeményezésekre, amelyek egyrészt a hagyományokra, a helyi lehetőségekre támaszkodnak, másrészt viszont nemzetközi szinten is elismerendő teljesítményt biztosítanak mind az oktatásban, mind a kutatásban. Így megfordíthatók lesznek az utóbbi évekre jellemző tendenciák. 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb