Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Rendhagyó ajánlás

A hetvenes években költözött Vasba, s Szombathelyen él az egyik legkülönösebb magyar író és költő: Molnár Miklós. 1983-ban ismertem meg az Életünk szerkesztőségében, amely a szabad magyar szellem egyik országos centruma volt. Ez a centrum később sokat veszített jelentőségéből – a "rendszerváltás" félresiklásának egyik oka és szimbóluma a változást előkészítő irodalom mellőzése lett - Gyurácz Ferenc gondolatai.
Szombathelyen a "liberális" önkormányzat a helyi írócsoportot és az Életünket is eltávolította Fő téri otthonából, s többé ügyet sem vetett rá. A szellemi életben a tiltás fogalma megszűnt, de az aczéli "tűrt" kategóriát szinte az egész irodalomra kiterjesztették – s ez máig nem változott lényegesen.

Molnár Miklós tudomásom szerint ma a városban élő egyetlen József Attila-díjas. A hajdan politikai okból bebörtönzött író 1990 "kegyelmi" pillanatában kapta meg az elismerést, s bár érzésem szerint egy polgárpukkasztó gesztus kedvéért bármikor hajlandó lenne kitörölni vele a fenekét – azért mi megadhatjuk neki a tiszteletet. Sokatmondó, hogy a hozzáértők szerint különleges értékű munkássága ellenére Molnárnak ma, közel hetvenévesen is meg kell gondolnia, reggelit eszik-e vagy vacsorát. Sok mindent lehet erre mondani, sorolva a törvényt és az író nem hétköznapi természetét (ne feledjük: "összeférhetetlen" az, akivel mások nem tudnak összeférni...) – de hogy e helyzet nem szolgálja sem édes hazánk, sem pedig Savaria örök dicsőségét, az egészen biztos.

Molnár 13 kiadott és 5 kiadatlan könyvet írt, egyik eredetibb, mint a másik. Még többet fordított, profi módon, több nyelvből is. Nem igazodott elvárásokhoz – az olvasókéhoz sem –, nem volt tekintettel senkire és semmire. Ez a radikális művészi bátorság kellett ahhoz a minden féket levető írói szabadsághoz, melyben művei fogantak. Szövegeiben mintha egy Berzsenyi robusztus ereje és egy Sinka gyökeres népisége találkozott volna Emil Cioran cinizmusával és a popkultúra trágár végleteivel. A kétségbeesés sötétségén még pazar humora és pornografikus szerelemábrázolása sem világít mindig át – prózája nem hagy nyugodni, ráz, mint az áram. Most jelent meg "Bolond Istók csínytevései" című önéletrajzi regénye. Érdemes elolvasni. De nem ajánlom senkinek.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb