Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A kultúra állapotáról

Nem kezdem Ádámnál és Évánál, nem firtatom a kultúra fogalmát, maradok annál az értelménél, amire a legtöbb ember gondol, amikor a szót hallja. Az ebben az értelemben értett kultúra súlyos válságot él át.
A válság okáról és kezdetének idejéről ugyanolyan sokféle nézet van forgalomban, mint magáról a kultúra fogalmáról. Az is a súlyos válság jele, hogy sokan egyszerűen az anyagi források szűkülésével hozzák összefüggésbe a kulturális válság szaporodó és súlyosbodó tüneteit. Nem tartozom közéjük.

Nem értek egyet azokkal, akik szerint a lé(t) határozza meg a tudatot, és azok meglátását is érzéki csalódásukkal magyarázom, akik az évszázadok alatt felhalmozott anyagi javak gazdagságát látva még mindig ragaszkodnak a gyarmattartó nyugati civilizáció kulturális felsőbbrendűségének tételéhez. Ehhez a tipikusan liberális, de nem demokratikus, hanem szociáldarwinista tételhez, melyben benne foglaltatik az európainál régebbi civilizációk lenézése, leigázásuk jogosultságának magyarázgatása.

Nem, a kultúra sokkal mélyebben honol, mintsem hogy a fizetésemelésnek vagy a lottónyereménynek direkt módon köze lehetne hozzá. Ki ne ismerne – hajaj! – anyagilag felkapaszkodott bugrisokat, s ki ne hallott volna nagyműveltségű és egész lényükkel kultúrát lehelő koldusszegényekről...?

A kultúra alapvetően idegen a kapitalizmustól, a pénz rendszerétől.

De ez az idegenség nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy semmibe lehet venni. Ez az idegenség nem jelentheti azt sem, hogy ha már a pénzuralom körülményei közt próbál valahogy megmaradni, és az emberek valódi, időtálló javát szolgálni, akkor ebben ne kellene segíteni a körülményekhez alkalmazkodó eszközökkel: pénzzel is tehát.

A hazai közéletben ráadásul Trianon óta közhely, hogy az erőforrásaitól megfosztott csonkaországot csak a kultúra emelheti fel. A legnagyobb nyomor közepette ezért a Bethlen-kormány a költségvetés több mint 10 százalékát (!) fordította oktatásra és kultúrára, ami soha azóta nem történt meg, s aminek évtizedekre szóló pozitív hozadéka lett.

S ma, hol tartunk? A gazdasági növekedés költségvetési hasznából mennyi jut a kultúrának? A válasz egyszersmind a kultúra jelen állapotáról, s a döntéshozók kultúrájáról is árulkodni fog.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb