Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A lelki egészség forradalma

Az 1848. március 15-ei békés pesti forradalom és sok kis vidéki társ-eseménye a magyar nemzet életakaratának, lelki egészségének jelképe és ünnepe. A Berzsenyi korában kezdődő, Széchenyi vezérletével folytatódó hosszú reform-vajúdás gyönyörű-szép szüleménye.
A hagyományból szervesen kinövő „haladó” Magyarország méltó igény-bejelentése: a tradíciókat megtartó új világ építésére. Kell a múlt, de változások is kellenek, mert az marad meg, aki alkalmazkodik. Megtanultuk ezt jól az igazságos Mátyás halála óta eltelt három és félszáz küzdelmes esztendőben. Keserves lecke volt: kis híján belepusztultunk előbb a török, majd a felszabadult országot kisajátító osztrák "jóvoltából". Mígnem a XVIII. század hosszú, békés építkezése megerősítette országunkat, nemzetünket annyira, hogy a következő évszázadban már középkori fényének helyreállítására merészelt gondolni. A dicsőséges magyar reformkor, s az ezt beteljesítő március 15-e igazi célja – az én olvasatomban – Magyarország történelmi helyének visszaállítása, a magyar igazság érvényesítése volt. S majd újabb fél évszázad múltán, a honfoglalás millenniumának ünnepségein végre valóban úgy érezhette a nemzet meghatározó része, hogy már-már sikerült… Szombathely egykori díszpolgára, a sajnos mindmáig méltatlanul elfeledett és megbélyegzett Rákosi Jenő ebben a lelkesítő hangulatban fogalmazta meg a 30 millió magyar álomképét – amely, mint egy történeti demográfusi számításból tudjuk, egyáltalán nem volt képtelenség: már az 1980-as évekre megvalósult volna, ha a békés fejlődés folytatódik…

Célunk ma is: Magyarország boldogulása. Eszményeink ma is tiszták, erőszakmentesek. Az újabb kegyetlen korszakok ellenére, melyek nyomán hazánk természet adta területének kétharmada már nincsen birtokunkban, lélekszámunk pedig – a mesterséges országhatáron innen és túl – napról napra csökken, ma sem mondhatunk le nemzetünk alapvető jogairól, a magyar igazság érvényesítéséről.

Dolgunk nem könnyebb, mint 1848 nemzedékéé volt. Nemcsak megcselekedni, de meglátni és helyesen értelmezni sem egyszerű a mai zavaros időkben tennivalóinkat. Szükségünk van Petőfi barátja, a nagyszalontai jegyző biztató szavára: „Légy hű, s bízzál jövődbeʼ, nemzetem…”

                                                                           .

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb