Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Virágzik a cseresznyefám

Már csemete korában rokonszenveztem vele. Nem is vittem messze, ki a kertbe; házunk végétől néhány méterre, egy karcsú szilvafa és egy kamasz diófa közé, kissé szűk helyre beszorítva ültettem el. Az elmúlt évezred vége előtt két héttel, egészen pontosan 2000. december 17-én délelőtt, 11 óra körül történt a művelet, őszies időben.
Nagy gödröt ástam-csákányoztam neki, jó zsíros kerti földdel, némi mészporral és tartalmas istállótrágyával feljavítottam az udvar gyöngécske talaját, meg-megöntözgetve közben, hogy kissé megtöppedjen a keverék laza állaga. Aztán elhelyeztem benne a fácskát, de nem állt meg, hogy nyugodtan betemethessem gyökerét. Bementem hát a házba, hogy szóljak feleségemnek: segítsen, fogja meg, tartsa egyenesen a sudár kezdeményt, míg körbeszórom földdel, amit aztán le is lapogatok kicsit a szilárdság érdekében. Asszonykám igencsak áldott állapotban imbolygott hátra a facsemetéhez, talán be is telt már az ideje, de ezután még 11 napot várnunk kellett kislányunkra, harmadik embercsemeténkre, aki végül Aprószentek napján látta meg az ezredvégi napot.

Kettejük – a „termő ékes ág” asszony és általa a méhében ficánkoló kisded – közös érintése valóságos csodát művelt!

A csoda azóta is, az új évezredben, minden tavasszal dúsan megújul a természet és az Úristen nagyobb dicsőségére: a szűk helyen, konok, kemény talajból égnek szökő fa ágai most már 7–8 méter magasságban is minden májusban roskadoznak a ropogó, bíbor – permetezés nélkül is mindig kukacmentes – cseresznyétől, melynél ízletesebbet életemben nem ettem. Egy-két hétig ellátja a családot, egy kevés másoknak is jut, engem pedig reggel-este kényeztet gyümölcsével, melyet, mint Hamvas Béla javasolta egyik esszéjében, az ágak közt elhelyezkedve szoktam kedvemre fogyasztani.

Aki pedig úgy találná, hogy ennél azért közérdekűbb témát is el lehetett volna képzelni a hazai közélet mindig forrongó évadán, annak kénytelen lennék óvatosan ellentmondani.

Kiballagok az éppen napfényben fürdő, menyasszonyi fehérbe öltözött, diszkréten illatozó, halk zsongással övezett fakorona alá – és elképzelni sem tudom, a fiatal népektől ostromlott fáradt, öreg Európa közepén mi is lehetne fontosabb az élet ujjongó diadalánál.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb