Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Volt egyszer egy...

… szó, könyv, ebook, papírszínház. A mese minden formában utat talál a lélekhez. A mese kiindulópont, mag, mely hamar megfoganhat a kicsi gyermek nyitott, kíváncsi lelkében - Zsigri Mária gyerekkönyvtáros gondolatai.
Vajon mit kezd a mese, ha zárkózott, útkereső kamasszal találkozik? Árad. Most már bátran mondhatom, magam mögött tudva a Berzsenyi könyvtár kortárs magyar szerzők történeteire épülő, olvasásnépszerűsítő játékát. Berg Judit, Finy Petra, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Lackfi János, Máté Angi, Nyulász Péter történetei, a papírszínház különleges világa, a pedagógusok biztató lelkesedése tizenéves gyerekeket mozgatott meg. Belecsöppentek egy hétköznapi térben mozgó, mégis varázslatos világba. Mesékbe, amik akár velük is megeshetnek. Szereplők társaságába, akik közöttük élnek. Varázseszközök közé, melyek a mi tárgyaink. Utcákon, tereken járva, ahol mi is lépünk, a hétköznapok észrevétlen varázslatában bokáig. S bár a mese szó hallatán „ciki”-re állt a szájuk, mégis vállalták a próbatételeket. Ismerkedtek a mesemondás képekkel kísért formájával, a kamashibaival. A mesemondás Távol-Keletről érkező módszerével, melynek eszközeit Európában a vásári képmutogatók - a keleti példa ismerete nélkül - hasonlóan használták. A kép és a mesemondás együttese utat talált az ifjú lelkekhez. A próbatételeket kiállták, s eljutottak a döntő megmérettetéshez. Szorongással, izgalommal a hősök mögé rejtőzködve meséltek, felnőtteknek, s egymásnak. Szerelemről, szeretetről, felnőtté válásról, öregségről, megbecsülésről, a mindenkiben megbújó értékről. Ha olykor szégyenlősen is, de szemük csillogott, s meséjükben ott rejtőzött egy darabka énjük, azonosulva az írók gondolataival.

A mesék, az előadások, a saját készítésű papírszínházak elnyerték méltó jutalmukat: bábművész bontogatta papírszínházát, s lehelt életet Jancsi és Juliska történetébe. A Grimm-testvérek bármennyire is könyörtelenek, meséiket apró emberként ismertük meg. S a kíváncsi, kacagó szemek mellett egy kamasz fiú szégyenlősen hajtotta le fejét. Megszólalt egy kereplő, egy csengettyű, nyikordult a papírszínház ajtaja, megjelent a testvérpár rajzolt alakja. Akkor lassan felemelkedett a fiú feje, mosolyra húzta száját, nevetett, habár még tenyere mögé rejtette az éledő katarzist. A hangok, képek, szavak kavalkádja elvarázsolta.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb