Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Pedagógusok különös kafetériája

„Június van, s nagyon magam vagyok…” - vajon Adytól miért pont ezek a szavak jutnak eszembe most, amikor - a nyolcadikosok ballagása előtt - azokra a költők, írók által mívesen megfogalmazott mondatokra kellene koncentrálnom, melyeket évtizedekig érleltem magamban csakúgy, mint szüleim, tanáraim jókor, jó helyen tett intelmeit, s melyek – mint értékes gondolatok - ballagáskor ajándékként tovább adhatók?! - Kovács Péterné, a Derkovits-iskola igazgatójának gondolatai.
Azt például mindig el lehet mondani, hogy van dolgunk a világon: kellő önismeret birtokában munkálkodni – Vörösmarty szavaival - „küzdeni erőnk szerint a legnemesbekért”, de vajon tudnának-e valamit kezdeni azzal a gondolattal, amit Richard Bach: így fogalmazott meg: „Minden ember, minden apró mozzanat életedbe úgy került, hogy magad vontad oda. Az pedig, hogy most mit kezdesz velük, rajtad áll.” Jó volna leírva a kezükbe adni, hogy néha elővegyék, ízlelgessék, megérleljék…

Mi felnőttek is elgondolkodhatunk azon, hogy szántunk-e elég időt gyermekeinkre, adtunk-e eleget önmagunkból, és elfogadtuk-e mindazt, amit gyermekségükből felkínáltak. Jó volna a figyelmünket ajándékba adni, és „aki többet ad, többet fog kapni, mivel keringésben tartja a világegyetem bőségét”, írja D. Copra.

Ezt az érzést, azadok-kapok törvényének érvényesülését élhetik át nap mint nap az igazi pedagógusok. Ez az ő kafetériájuk. Ennek lehettek részesei a minap azok is, akik meghallgatták az „ifjú mester” és felkészítő tanárának vizsgakoncertjét, és azt, ahogy az édesanya őszinte szavakkal köszönetet mondott azoknak a művésztanároknak, pedagógusoknak, akik tettek azért, hogy gyermeke eljusson idáig. Kellemes este volt. A művészet varázsa mellett az együttműködés fontosságába vetett hitünk megerősítését is átélhettük. A tanár és tanítvány egymást inspiráló, értékteremtő munkájáról Garai Gábornak az artistákról írt verse jut eszembe:

„Milyen figyelemben forognak
s mily fegyelemben, tudva: csak
együtt szállnak, ha egyikük vét,
mindketten aláhullanak!”

Azok a pedagógusok, akik nemcsak adnak, nemcsak felelősséget vállalnak, nemcsak azzal a lehetőséggel élnek, hogy taníthatnak, nevelhetnek, egekbe emelhetnek…, hanem elég nyitottak, elég érzékenyek is ahhoz, hogy befogadják a tanítványaikból visszaáradó láthatatlan energiát, azok kapják a legkülönösebb „természetbeni juttatást”.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb