Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Megcsillan, ami örök

Viselkedjünk természetesen – halljuk sokszor a mindennapokban, és még nem is találkoztam senkivel, aki ezzel ne értett volna egyet. Jól érzi magát a bőrében, otthon van a világban az, aki a lélegzetvétel természetességével él, gondolkodik és cselekszik benne - Gyurácz Ferenc gondolatai. 
A mesterkélt, görcsös viselkedés pedig teher az így viselkedőnek, de gyakran átragad a vele kapcsolatba kerülőkre, s egyhamar gyanút ébreszt az illető őszintesége és jó szándéka iránt.

Pedig legalább annyi okkal ébreszthetne gyanút a világ őszintesége és jó szándéka iránt. Mert egyáltalán: miként is képzelhetjük, hogy egy természetes viszonyaitól, közösségi rendjétől megfosztott, legalább jó kétszáz éve – az ún. felvilágosodás óta – előre gyártott teóriák öntőformáiba kényszerített világ természetes, spontán, őszinte embereket nevelhet? Amikor a teóriák fedezéke mögül minduntalan kilóg az uralomvágy és a nyers anyagi érdek lólába…? Amikor az „ember embernek farkasa” ősi szokása mellé mára már felsorakozott a gépek zsarnoksága, amelyben már-már lehetővé válik, hogy az arra hajlamos ember úgy élje le egész életét, hogy valaha is emberi társaságba menne. Amikor fordított Mauglik és Hany Istókok alakulnak ki, akik beszélni talán megtanultak még az édesanyjuktól, de a mechanizált világban szép lassan el is felejtik ezt a képességüket, amely nélkül pedig nem létezik emberi társadalom. S bár ezért azt képzelhetnénk, hogy – a régi dialektikus elv szerint – a mennyiség előbb-utóbb átcsap minőségbe, az elembertelenedés a természetességbe, de azért ne örüljünk ennek olyan nagyon.

A természetes ember önmagában kevés, hisz a szabadjára engedett ösztönvilág romboló lehet. A minden kultúra mélyén ott lappangó, minden civilizáció kezdeteinél ott bábáskodott ősi tudás szerint az ember nemcsak a föld fia, nemcsak a természet gyermeke, hanem lényének láthatatlan, de romolhatatlan része transzcendens eredetű: képszerűen szólva az égből származik.

S bár sokan vannak, akik ezt nem tudják elfogadni, mégis ez az, ami az európai életforma mai súlyos válsága idején táplálja a reményt. Amikor természetesnek lenni már alig lehet, a mesterséges világ pedig összedőlni készül, megcsillan lényünk örök része, s hit és kultúra új értelmet nyer.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb