Egy-két szó a főutczáról

2015-10-03, 13:59
   |   Kategória: Fórum
Nem tudom, hogy miért, de az én kedvenc szombathelyi utcám a Széll Kálmán utca. A közbeszéd így nevezte 1990 előtt is, amidőn a hatalomgyakorlás terhét az egész nép érdekében magára vállaló forradalmi élcsapat előbb a "Sztálin", majd a nem éppen osztályharcos hangulatú "Savaria" névre keresztelte át - Gyurácz Ferenc gondolatai.
Ez akkoriban jó köztes utcanév volt, valahol Rákosi Mátyás és az ősi vasi nemesi családból való kormányfő neve között félúton. Táncversenytől kisipari szövetkezetig sok mindent lehetett Savariának nevezni, jó kis biztonságos elnevezés volt, igazi Kádár-kori óvatos megoldás. Állítólag az utca elmúlt századfordulón történt kialakítása idején a "Szombathely Andrássy útja" megnevezést is bedobta a helyi sajtó, ami aztán szerencsére még inkább feledésbe merült, mint a lokálpatrióta öntudat másik bájos túlzása, a "Szombathely a Nyugat királynője"... Az azonban szerintem nyugodtan kijelenthető, hogy ha van a városnak első számú, mondhatni "fő"-utcája, akkor éppen ez az.

Nem gyors fiákeren, ámde villamossal hajtattam végig rajta egykor, az állomásról jövet szüleimmel, a Fő térre tartva vásárolni (gyorsétel: debreceni mustárral a Belsikátorban, vagy ha nem végeztünk délig: menü a Vidámban, á.: 8,50 Ft). Évtizedekkel később aztán úgy hozta az élet, hogy első szombathelyi munkahelyem ugyanúgy a Széll Kálmán utca közelében volt, mint immár 17 esztendeje a mostani. Így bőven volt alkalmam koptatni a város talán egyetlen igazán kényelmes járdáját, amely a mára már megszűnt közeli éttermekbe tartó lakodalmas menetek vagy éppen a hajnalban hazaimbolygó jókedvű társaságok helyigényét is nagyvonalúan kielégítette, örvendeni az általában gondozott fasoroknak, elálmélkodni a nagy belmagasságú lakásokat rejtő, néhol egészen különleges, de másutt is többnyire ízléses homlokzatokon, összefutni az errefelé sűrűbben előforduló ismerősökkel, aztán megállni kicsikét a múzeumpark tájékán, sóhajnyi kegyelettel adózva némely közférfiak nemes emlékének (Kárpáti Kelementől Pável Ágostonig vagy éppen Éhen Gyuláig, akinek egyik emlékezetes fotográfiája pontosan az itt csordogáló Gyöngyös épülő hídja előtt készült).

S végül: reménykedni az utca esztétikájához pótolhatatlan Kovács Szálló megújulásában…

Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178