Advent 2015

2015-11-29, 14:01
   |   Kategória: Fórum
Derűs hit tűnt malasztját
Könnyezve keresem.
Ó gyönyörű gyerekség,
Ó boldog Betlehem!
Valami nagyon hiányzik, amely minden élőlénynek lételeme: a belső béke. Amikor le tudnak nyugodni a felborzolódott idegek. Amikor már nem érnek fájdalmas ostorcsapásokként a nyugtalanító hírek. Amikor az emlékek ködébe süllyednek a fenyegetések, leteszik a fegyvert a szemben álló felek és megölelik egymást könnyező boldog öleléssel… Azt kiállják egymásnak, hogy testvér, és az egész földet átjárja a mérhetetlen nyugalom…

Emberi létezésünk lételeme a belső béke. Minden cselekvés kiindulópontja. Amikor megáll a rohanás, a kapkodás, a készülődés. Amikor mérhetetlen jóérzés tölti be a teret, a világot, az emberszíveket. Ez a karácsony titka.

Az ember úgy van megalkotva, hogy semmit sem kap ingyen. Mindenért meg kell dolgozni. A karácsony meghitt csendjéért is. Erre szolgál a keresztény kultúrkörben az adventi idő. Az elcsendesedés tanulása. Egy újfajta tapasztalat, a családi együttlét öröme. A templomok által ajánlott lehetőségek kihasználása. Mert úgy a karácsonynak, mint az adventnek vallási gyökerei vannak, amelyeket ha profanizálunk, valahol elsikkad a lényeg.

Ősi könyvtekercsekből, közel háromezer év mélységéből merül fel a jövendölés: „Gyermek születik, fiú adatik nekünk”. Ez már beteljesült. A júdeai Betlehemben, a történelem nulla pontján, amelytől elkezdődött egy új időszámítás. Adventben erre a történelmi nulla pontra indul vissza az emberi emlékezet. A gyökerekhez, hogy onnét szívjon fel frissítő erőt. Olvassa a régi, de örök érvényű üzeneteket. Így adatik meg, hogy „nép, amely (szellemi) sötétben jár, nagy fényességet lát.” Jaj, de nagy szükség lenne most a lélek mélyében felderengő fényességre!

Mert a fény az élet feltétele. Sem a fizikai, sem a szellemi, sem a lelki értelemben vett fény nélkül nem tud létezni az ember. Ha ismerősök és ismeretlenek, barátok, rokonok és családtagok képesek lesznek egymásra rámosolyogni, egymáshoz szívből jövően kedvesen szólni, a kapcsolatokban felerősödik a fény.

Mi mást szeretnénk mi emberek, mint békében és nyugalomban élni? Ajándékozzuk meg egymást szeretetből fakadó gesztusokkal, különösen ilyenkor az adventi időben, hogy a karácsony olyan legyen, amilyennek lennie kell. Ez az advent kihívása.


Horváth József

Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178