Kifordult világ

2015-12-06, 15:29
   |   Kategória: Fórum
Fura, kifordult világban élünk. Vizet prédikál, aki bort iszik, a rabló pedig pandúrért kiált. Gyanús körülmények közt megtollasodott népvezérek próbálják elhitetni, gyakran nem is sikertelenül, hogy ők a szegények hiteles szószólói, a tömegek szavazatainak hozzáértő kamatoztatói (ha a szó szoros értelmében vesszük, ez többnyire meg is felel a valóságnak).
Egykori diktatúra-működtetők forgatják, egy tibeti szerzetes kitartásával, az imamalmot, rajta nem a transzcendentális „om” szócskával, hanem a „fékek és ellensúlyok” meg az „Orbán, a diktátor” mágikus szókapcsolatával. Ezeket, bár köznapi halandó számára nemigen van jelentésük, lassan álmából felriadva is elhadarja minden igaz „demokrata”, mint egykor a mindenoldalúan fejlett szocialista társadalom közeli felépítéséről szóló, bódító jelszavakat.

A minden rendszerben csupán megtűrt, ma már alig olvasott nagy gondolkodó, Németh László mondta egykor, hogy annak legalábbis Veres Péternek kell lennie, akit ő elfogadna hiteles szocialista vezérnek – utalva ezzel az autodidakta parasztíróra, aki az internacionalista szocdem párt tagjaként is népben-nemzetben gondolkodott. Neki megvolt a véleménye saját pártja kávéházakból politizáló, a népet valójában nem ismerő és nem értő vezetőiről, akik mai értékben milliós fizetésekből tengették napjaikat az 1930-as esztendőkben.

Vannak előképei tehát a mai szalonforradalmiságnak. Az azonban újdonságnak tűnik, amikor a farkas okítgatja kitartóan a bárányt az igazi bárányság mibenlétére. Ezt a paradoxont eddig nem ismertem – bár csodálkoznék, ha már a régi görögök le nem írták volna. Talán földhözragadt vagyok, de nem tudok szabadulni a feltevéstől, hogy a farkas nem teljesen önzetlenül végzi ezt a felvilágosító tevékenységet, hanem esetleg, netán, uram bocsá’ és tisztesség ne essék, szólván: azt reméli, hogy a bárányság – mint olyan – elmélyülése esetén a bárány maga még könnyebben megkaparinthatóvá, elfogyasztása pedig farkasi ízléssel mérve még kívánatosabbá válik…

 Napjaink keresztényei naponta kapják a szemrehányást, hogy miért nem eléggé keresztények. A lényeg mindig az, hogy legyen bárányabb a bárány. A nyájas olvasónál a tipp: vajon melyik állatfajt képviselik az okítgatók?

Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178