Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Urbanisztikai nyári egyetem

2016-07-05, 20:24
   |   Kategória: Fórum
Ki tervezi a várost? - ez a témája az idei, immár 49. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek.
Az ötnapos programsorozatra csaknem 150 résztvevőt várnak. A szakmai előadások és kerekasztalbeszélgetések mellett kirándulásokat szerveznek, és hatodik alkalommal tartanak tervezőtábort - ezúttal Sárváron.
A városoknak egykor elsősorban védelmi szerepük volt, ma a gazdasági és társadalmi élet elsődleges színterei. A magyar lakosság 70 százaléka városokban él. A települések tervezésénél sokféle szempontot kell összehangolni.
Heckenast János - építész
"Nem tudom megmondani, hogy ki tervezze a várost, de a városnak az emberek érdekében kellene terjeszkedni, befogadóképessé válni, és az egész globális változásokat is megpróbálni figyelembe venni."

A várostervezés évezredek óta izgalmas társadalmi kérdés. Alapvető, hogy ebben a sokszereplős játékban ki válik megmondóvá, és miként lehet kiegyensúlyozott döntéseket hozni.

Körmendy Imre - elnök, Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem
"Egy város alakításában, fejlesztésében, tervezésében nagyon sok résztvevő ágens van. Kezdjük talán a politikusokkal, hiszen a polgármesternek, a képviselőtestületnek meghatározó szerepe van, ők hagyják jóvá a terveket. Vannak a tisztviselők, akik legjobban ismerik a várost, ott vannak a civil szervezetek."

A hivatalos megnyitót hétfőn tartották a Megyeházán. Harangozó Bertalan kormánymegbízott arról beszélt, hogy a közelmúlt törvényi változásai a jellegzetes magyar településépítészeti vonások megőrzését szolgálják. Emlékeztetett továbbá, hogy minden önkormányzatnak meg kell alkotnia saját településképi rendeletét. A résztvevőket köszöntötte Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Puskás Tivadar polgármester is, aki a nyári egyetemről mint Szombathely egyik régi hagyományáról beszélt. A nyitóelőadást L. Simon László államtitkár tartotta.

L. Simon László - államtitkár

"Azokra a szempontokra szeretnék rámutatni, hogyan jutunk el egy döntésig, és milyen szempontokat lenne szerencsés összehangolni. Én úgy gondolom, szemben elnök úrral, hogy egyáltalán nem vették át a poltikusok a tervezők, az építészek szerepét."

A szakmai előadások témái között egyebek mellett a városok arculatának változásai, a városfejlesztés lehetőségei, a szocializmus építészete és a városrehabilitáció szerepel. A nyári egyetem éppúgy szól az aktív mérnöktársadalomnak, mint az építészhallgatóknak. A fiatalok számára háromnapos tervezőtábort szerveznek Sárváron, ahol többek között egy régi malomépület és egy lakótelepi zöldterület újragondolása lesz a feladatuk.

7 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…