Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Urbanisztikai nyári egyetem

2016-07-05, 20:24
   |   Kategória: Fórum
Ki tervezi a várost? - ez a témája az idei, immár 49. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek.
Az ötnapos programsorozatra csaknem 150 résztvevőt várnak. A szakmai előadások és kerekasztalbeszélgetések mellett kirándulásokat szerveznek, és hatodik alkalommal tartanak tervezőtábort - ezúttal Sárváron.
A városoknak egykor elsősorban védelmi szerepük volt, ma a gazdasági és társadalmi élet elsődleges színterei. A magyar lakosság 70 százaléka városokban él. A települések tervezésénél sokféle szempontot kell összehangolni.
Heckenast János - építész
"Nem tudom megmondani, hogy ki tervezze a várost, de a városnak az emberek érdekében kellene terjeszkedni, befogadóképessé válni, és az egész globális változásokat is megpróbálni figyelembe venni."

A várostervezés évezredek óta izgalmas társadalmi kérdés. Alapvető, hogy ebben a sokszereplős játékban ki válik megmondóvá, és miként lehet kiegyensúlyozott döntéseket hozni.

Körmendy Imre - elnök, Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem
"Egy város alakításában, fejlesztésében, tervezésében nagyon sok résztvevő ágens van. Kezdjük talán a politikusokkal, hiszen a polgármesternek, a képviselőtestületnek meghatározó szerepe van, ők hagyják jóvá a terveket. Vannak a tisztviselők, akik legjobban ismerik a várost, ott vannak a civil szervezetek."

A hivatalos megnyitót hétfőn tartották a Megyeházán. Harangozó Bertalan kormánymegbízott arról beszélt, hogy a közelmúlt törvényi változásai a jellegzetes magyar településépítészeti vonások megőrzését szolgálják. Emlékeztetett továbbá, hogy minden önkormányzatnak meg kell alkotnia saját településképi rendeletét. A résztvevőket köszöntötte Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Puskás Tivadar polgármester is, aki a nyári egyetemről mint Szombathely egyik régi hagyományáról beszélt. A nyitóelőadást L. Simon László államtitkár tartotta.

L. Simon László - államtitkár

"Azokra a szempontokra szeretnék rámutatni, hogyan jutunk el egy döntésig, és milyen szempontokat lenne szerencsés összehangolni. Én úgy gondolom, szemben elnök úrral, hogy egyáltalán nem vették át a poltikusok a tervezők, az építészek szerepét."

A szakmai előadások témái között egyebek mellett a városok arculatának változásai, a városfejlesztés lehetőségei, a szocializmus építészete és a városrehabilitáció szerepel. A nyári egyetem éppúgy szól az aktív mérnöktársadalomnak, mint az építészhallgatóknak. A fiatalok számára háromnapos tervezőtábort szerveznek Sárváron, ahol többek között egy régi malomépület és egy lakótelepi zöldterület újragondolása lesz a feladatuk.

7 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Karitász-gyűjtés
  Karitász-gyűjtés Több év végi jótékonysági akcióval készül a karácsonyra az egyházmegyei karitász. Az egyikbe egy általános…
 • Katasztrófavédelem - átadó ünnepség
  Katasztrófavédelem - átadó ünnepség Létra, védőruházat, EDR-rádiók - a legváltozatosabb eszközökkel gazdagodtak a Vas megyei önkormányzati, önkéntes tűzoltók és…
 • Vízilabdások a Gothard-iskolában
  Vízilabdások a Gothard-iskolában Világliga-selejtező mérkőzése előtt a Gothard Jenő Általános Iskolában vendégeskedett a magyar férfi vízilabda válogatott. Az…
 • Tesco - rajzpályázat
  Tesco - rajzpályázat A pályaválasztást is segíti a városban működő legnagyobb hipermarket azzal, hogy karácsonyi témájú rajzpályázatot hirdetett…
 • Drogprevenció
  Drogprevenció Szabadulj meg tőle! - címmel tartottak prevenciós napot a sportházban.

Legnépszerűbb