Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Zsidó temető

2016-07-21, 08:07
   |   Kategória: Fórum
Hatvannégy sírhellyel bővült a szombathelyi zsidó temető. Az alapterület nem változott, a kerítésen belül alakították ki az új parcellákat. A munkálatokhoz az önkormányzat adott támogatást.
1819-ben Battyány Fülöp herceg adott 300 négyszögölnyi területet és húszezer téglát a temető létrehozásához. Az elmúlt közel kétszáz évben háromszor bővítették ugyan, de a terület egy részét a Joskar Ola lakótelep építésekor kisajátították. Az utóbbi évekre már alig maradt itt temetkezési hely, ezért sürgetővé vált újak kialakítása.
Puskás Tivadar - polgármester
“Az északi kerítés rendbehozatalával sikerült három új temetkezési helyet biztosítani, de már akkor beszéltünk elnök úrral, hogy bővíteni kell a temetőt és erre leginkább az adott lehetőséget, hogy itt az ortodox temetőből, illetve egy régi épület helyéből sikerül valahogy területet nyerni.”

Hét és félmilló forintot adott a hatvannégy sírhely kialakításához az önkormányzat. Ebből elbontották az itt álló épületet, áthelyezték az ortodox temetői rész kerítését, utat építettek és rendbetették a területet. Mindenekelőtt azonban - a vallási előírásoknak megfelelően - megelőző feltárást végeztek.

Márkus Sándor - elnök, Szombathelyi Zsidó Hitközség

“A temető ezen részén egy bombatalálat volt a második világháborúban, és nem tudtuk pontosan, hogy vannak-e itt sírok. Mert ha vannak, azt nem bolygathatjuk meg, tehát egy kutatással kezdtük, de nem találtuk semmi olyan sírra utaló jelet, ami meggátolta volna ezt a tevékenységet.”

A temetőben most több mint 2 400 sír található. Az új temetkezési helyek legalább tíz évre elegendők a szombathelyi hitközségnek.

Mészáros Péter
“Örömmel tapasztaltam, hogy új sírhelyek létesítésére nyílt lehetőség. Az én édeapám is ebben a temetőben nyugszik, és a mi generációnk örömmel fogadja, hogy a meggyőződésés zsidó vallásúak újból tudnak ezen helyen temetkezni.”

Magyarországon 1600 izraelita temető található, ezek egy része gondozatlan, mert az 1940-es években a zsidóüldözésnek egész helyi közösségek estek áldozatul.  A szombathelyi temetőt nem érinti, mert az itteni közösség tagjai ápolják a sírokat és temetkeznek is ide - de más településeknek, az elhagyagolt zsidó temetők rendbetételre, a kormány egymilliárd forint pályázati forrást biztosított.

1 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Trópusi hangulatban időztek Bécsben a Premontrei diákjai
  Trópusi hangulatban időztek Bécsben a Premontrei diákjai A téli hideg napokon a „trópusokra” látogattak biológia tagozatos diákjaink. A bécsi Tengerek Házában vettek részt egy…
 • Nyert a FALCO
  Nyert a FALCO Nagy küzdelemben 72:70 arányban legyőzte a Falco kosárlabdacsapata az Alba Fehérvár együttesét. A szombathelyiek már…
 • Ajándékozz élményt!
  Ajándékozz élményt! Városszerte gyűjtenek a rászorulóknak: édességet, ruhát, játékot, de még élményfelajánlást is várnak a civilek a…
 • Csapadékvíz-elvezetés
  Csapadékvíz-elvezetés Mintegy 800 millió forintból csaknem hét kilométer hosszan újul meg Szombathely csapadékvíz-elvezető rendszere. Nyolc helyszínen…
 • Influenza
  Influenza Az utóbbi hetekben a szombathelyi rendelőkben is megnőtt a felsőlégúti, hurutos tünetekkel orvoshoz fordulók száma.…

Legnépszerűbb