Roma Holokauszt Világnap

2016-08-04, 07:11
   |   Kategória: Fórum
1944 augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka végezték ki az auschwitz-birkenaui cigánytábor mintegy háromezer lakóját. A Cigány Világszövetség döntése alapján ez a nap Roma Holokauszt Világnapja, amelyről Szombathelyen is minden évben megemlékeznek a Jászai Mari utcai emlékműnél.
Vajda László Orfeusz

„A koncentrációs és munkatáborokban deportálások és helyi kivégzések során mintegy félmillió európai roma pusztult el.”

A magyar áldozatok számát is több tízezerre teszik, mondta Vajda László Orfeusz, a szombathelyi roma önkormányzat elnöke a megyeszékhelyen tartott megemlékezésen.

Vidos László elnök, Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat

„Emlékeznünk kell azokra az emberekre, akiket valamikor elhurcoltak innét a németek, gestapósok, összeszedték és itt gyűjtötték össze, ezen a helyen, a volt Városmajor mögötti részen. Emlékezünk rá, fájó szívvel gondolunk vissza azokra az eseményekre, hogy milyen kínszenvedések által haltak meg és nem tértek vissza a családjukhoz.”

A történteket nem szabad elfelejteni azért, hogy többé soha ne nyerhessen teret olyan eszme, amely emberek származása, vallása miatt megkülönböztet.

Puskás Tivadar polgármester
„Ne legyen olyan eszme, amely embereket meggyilkol hivatalosan, törvényszerűen meggyilkol. Nekünk az a feladatunk, hogy ezeket az ordas eszméket minél inkább távol tartsuk, minél távolabb tartsuk Magyarországtól, Európától, a világtól.”

Az emlékezés egyben üzenet is a fiatalok számára.

Ferkovics József képviselő, Szombathelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

„Felelősség van aziránt is, hogy a társadalomban széles körben, akár a többségi társadalomban, a mi körünkben is nyilván a roma közösségekben is erről tudjanak és erről emlékezzenek Ez egy ilyen figyelmeztető mementó legyen mindenki számára.”
A megemlékezés az emlékmű megkoszorúzásával zárult.

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178