A műszer már mér

2016-09-14, 16:27
   |   Kategória: Fórum
Mérföldkőhöz érkezett az immár hosszú évek óta zajló Falco gyári ügy. Kedden délután sajtótájékoztatón jelentette be Hende Csaba országgyűlési és Kántás Zoltán önkormányzati képviselő, hogy a faipari cég hosszas huzavona után elhelyezte károsanyag-kibocsátást mérő műszerét.
Korábbi álláspontjával szöges ellentétben változott meg a Falco gondolkodásmódja, és ennek legfőbb nyertesei a szombathelyiek - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Hende Csaba. 2015-ben a környezetvédelmi felügyelőség hiába kötelezte a vállalatot mérőműszer beszerelésére, ezt a cég akkor még megtagadta, sőt hosszas pereskedés vette kezdetét. Tiszta levegőt! címmel közel 8000 szombathelyi követelte, hogy a gyár folyamatosan mérje és szűrje meg mindazt, amit kéményén keresztül a Pick-telep lakóira zúdít. A lakók és a városvezetők kérése meghallgattatott, a mérőműszert beüzemelték.  

Hende Csaba - országgyűlési képviselő

"Az összes szennyező anyagot mérni képes és erről az év 365 napján jelentést tesz a zöldhatóságnak, akihez ezek az adatok beérkezvén közérdekű adattá minősülnek és így mindenki számára megismerhetők és elérhetők lesznek."

A mérőeszköz fél évig próbaüzemben működik, a zöldhatóság sem vette még át. A csütörtöki közgyűlésen döntenek a városatyák egy csaknem 30 millió forint értékű immisszómérő állomás létesítéséről.

Kántás Zoltán - önkormányzati képviselő

"Fontos a bizalom, de még fontosabb, hogy egy folyamatos, ellenőrzés, kontroll alatt tartsuk a gyár működését, ennek a célnak fog megfelelni az az imissziómérés, aminek helyszíne a gyár környezetében lesz és természetesen kontroll adatként fog szolgálni a gyár területén zajló emisszió mérésekhez."

A történetnek itt még természetesen nincs vége, hiszen a következő lépés annak a korszerű szűrő- szárítóberendezésnek a létesítése, amelyet a gyár vállalt magára. Ennek célja, hogy többek között a kibocsátott formaldehid mennyiségét felére, míg a szálló por koncentrációját 50-ről 10mg/m3-re csökkentse. Ez akkor is megvalósul, ha a vállalat nem tudja növelni kapacitását. A szűrő beüzemelése 8 milliárd forintba kerül, kivitelezését 2017. szeptember 30-ig kell megvalósítani.

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178