Családvédelem

2016-09-25, 15:24
   |   Kategória: Fórum
A család és a gyermek védelmének fontosságát helyezte középpontba az a szakmai konferencia, amit a Herényiek Házában tartottak szerdán. A nyugat-dunántúli szakembereknek szóló előadásokban a hazai rendszerről és nemzetközi példákról is szó esett.
Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a család- és gyermekvédelem területén dolgozó nyugat-dunántúli szakembereknek tartott szerdai konferenciát. A házigazda szervezet a család megváltozott szerepére, és a külföldön már bevált, átvehető gyermekközpontú igazságügyi módszerekre igyekszik felhívni a figyelmet.
Tóth Tímea - elnök, Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete
“Ez egy nagy lehetőség arra, hogy Magyarország is bevezessen olyan új lehetőségeket, amik számunkra is a 21. század társadalmában nagyon fontosak. Olyan új problémák merülnek fel a gyermekek érzelmi elhanyagolása és szexuális bántalmazása kapcsán, amikre válaszokat kell találnunk.”

Elsőként a szaktárca gyermekügyi referense tartott előadást, aki nemzetközi megvilágításba helyezte a kérdést. Van mit tanulni más országoktól a gyermekjogok érvényeítése terén - hangzott el a rendezvényen. Egy ilyen követendő példa az úgynevezett Barnahus módszer, amely a bántalmazott gyermekek megsegítését célozza, és Izlandon már jól működik. Ennek újszerűsége abban áll, hogy a gyermek védelmét az igazságszolgáltatás elé helyezi. A legfontosabb ugyanis, hogy a bántalmazott gyerek a kihallgatások során ne sérüljön tovább.

Lazáry Györgyné - klinikai szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő
“Igazságügyi pszichológus szakértő hallgatja ki a gyereket, egy bekamerázott teremben, és a kihallgatás ideje alatt online kapcsolatban vagyunk - a gyerek meg a pszichológus - az igazságszolgáltatás szakembereivel: ügyész, nyomozati bíró, nyomozati rendőr, sőt, ha konkrét gyanúsított  van, annak a védője ott lehet, és tulajdonképpen a kihallgatás alatt online az ügyész tehet föl kérdéseket, amit aztán eldönt a pszichológus, hogy a gyereket sérti, vagy nem sérti, és fölteszi.”

Minden további vizsgálatra azután az így készült DVD-felvételt használják, nem a gyereket faggatják. Az első, ilyen gyermekbarát módszereket alkalmazó helyiség egyébként éppen Szombathelyen nyílik majd meg idén ősszel.

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178