Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Árpád-kori kohászati telep nyomaira bukkantak a régészek a dozmati víztározó építését megelőző feltáráson. Az előkerült bányagödrök, kemencék és salakdarabok arra utalnak, hogy a 13-14. században jelentős ipari tevékenység folyt ezen a területen, amely a talajban lévő vasérc kinyerésére irányult. A munkálatok második ütemében az ókori Savariát ellátó vízvezeték egy szakaszát is megtalálhatják a kutatók.

Zenével telt meg Bozsok az elmúlt napokban. Balog Alexandra családja és barátai közreműködésével szervezi a fesztiváli programokat és mesterkurzusokat már öt éve. A nagyközönség pedig esténként koncerteket hallgathatott.

Népszerű magyar vonatkozású és ír dallamok csendülnek fel Szombathelyen, az Iseumi Játékok keretében, szerdán este. A MagyÍr címet viselő koncerten a hagyományos hangszerek közül a magyar hegedű és az ír duda is fontos szerepet kap, a Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretével.

Kézműves és fajátékok, szabadtéri koncertek és persze hangszersimogató várta a gyerekeket a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretében a Gáyer parkban. Az időjárás is kedvezett az eseménynek, így szép számú családot láthattak vendégül a szervezők.

Szórakoztatónak és szókimondónak ígérkezik a Karneválszínház idei előadása. Valló Péter egy 18. századi francia komédia átdolgozott változatát rendezi Szerelmi üzletek címmel. A fontosabb szerepeket Bezerédi Zoltán, Nagy Cili és Jordán Tamás alakítja.
A Szombathelyi Szépítő Egyesület története - ez a címe annak a kötetnek, amelyet a Város- és Faluvédők Szövetsége országos konferenciáján mutattak be. Az ezer példányban megjelent könyv a Szombathelyi Szépítő Egyesület történetét 1885-től egészen korunkig magában foglalja.

Karmester, dal és opera, zongora, valamint fuvola mesterkurzust tartanak a profeszorok a szombathelyi Bartók-szemináriumon. A képzés mellett a számos koncert és családi program is várja a résztvevőket a több mint három évtizedes hagyománnyal bíró fesztiválon.  

Társasjátékra hívja a szombathelyi közönséget is a Kőszegi Várszínház. Paul Portner Hajmeresztő című krimiben ugyanis a nézők segíthetnek a nyomozónak a gyilkos kézrekerítésében. A premier csütörtökön lesz, ezután még hétszer játsszák a zenés darabot. A főpróbán jártunk.

Hazai és nemzetközi textilművészek több mint kétszáz munkája látható a Szombathelyi Képtárban. A hatodik Textilművészeti Triennálé a hagyományos gobelinektől a legújabb technológiával készített alkotásokig átfogó képet ad a válogatás ebből a sokszínű művészeti ágból.

Minden eddiginél több bemutatót tartott idén a Mesebolt Bábszínház. A következő évad is hasonlóan mozgalmasnak ígérkezik: a legkisebbeknek és felnőtteknek szóló előadás, kortárs szerző darabja és több felújítás is szerepel a tervek között.

A megszokottnál színesebb és nyitottabb programok várják a résztvevőket a 34. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon, július 14-e és 22-e között. A szeminárium gerincét most is a mesterkurzusok és szakmai előadások adják, de a fesztivál programkínálatát több érdekes koncert, sőt néhány kiállítás, táncház és idén először családi nap is színesíti.

Minden eddiginél több bemutatót tartott idén a Mesebolt Bábszínház. A következő évad is hasonlóan mozgalmas ígérkezik: a legkisebbeknek és felnőtteknek szóló előadás, kortárs szerző darabja és több felújítás is szerepel a tervek között.

A velemieknek nem mondott nemet, és megromlott egészségi állapota ellenére is részt vett az ünnepségen, amelyen a falu lakossága a település díszpolgárává fogadta Törőcsi Mari színművészt.

Elemlámpás felfedező túra, asztro-kiállítás és szabadulós játék is szerepel az idei múzeumok éjszakájának szombathelyi kínálatában. 23-án a Skanzen, egy héttel később számos más helyszín is bekapcsolódik az estétől késő éjszakáig zajló rendezvényekbe.

Késő római kori értékes leletekre bukkantak régészek a Romkertben - egy hete tart a terület ásatása. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően azt a dombot tárják fel a szakemberek, amelyet századok óta még senki nem vizsgált meg.

 A reformáció története Vas vármegyében - könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés

Sikeres évadot tudhat maga mögött a szombathelyi Weöres Sándor Színház – sajtótájékoztatón értékelte Jordán Tamás igazgató a 10 éves intézmény munkáját. Az évad közönség kedvencei a Salemi boszorkányok és az Egy bizonyítás körvonalai című előadások voltak.

Közel 300 millió forintból újul meg az AGORA Központ irodaépülete. A beruházás keretében kicserélték a nyílászárókat, víz- és hőszigetelték a házat, és korszerűsítették a gépészetet.

Véget ért a Berzsenyi Dániel Könyvtár által szervezett Csodafüge című könyvhódító játék, amelynek keretében a megye általános iskolásai Szabó Magda életével, gyermekeknek, kamaszoknak írt műveivel ismerkedtek meg. Az MMIK-ban tartott eredményhirdetésről senki sem távozott üres kézzel.