Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Fotókkal, videókkal, írásos beszámolókkal elindult Székely János megyéspüspök oldala a közösségi médiában.

Megtartották utolsó sajtótájékoztatójukat a 18. Savaria Történelmi Karnevál szervezői a 4 napos ünnepségsorozat előtt. Bemutatták a karnevál kenyerét, amelyet a következő napokban lehet majd kóstolni és megvásárolni. Ezenkívül ismertették az első alkalommal megnyíló Magyar Udvar programjait.

Délelőtt muzsikálnak, délután pedig kirándulnak a környéken a régizene tábor résztvevői. A gyerekeknek újdonságot jelent, hogy most nem csupán egyénileg, hanem duóban és kis csoportokban is zenélhetnek.

Önkéntesek segítségét kérik a szervezők az idei Savaria Történelmi Karnevál sikeres lebonyolításához, a jelentkezési határidőt augusztus 19-éig, szombatig hosszabbították meg.Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátéka, a Vízkereszt, vagy bánom is én lesz az idei Karneválszínház produkciója Szombathelyen. Réthly Attila rendező Nádasdy Ádám 10 évvel ezelőtt készült fordításának felhasználásával, a 80-as évek Balaton-partjára helyezte a történetet. Az előadást 9 alkalommal tűzik műsorra augusztus 17-e és 26-a között.

Közel ötven, foltvarró technikával készített kép díszíti a Johanneum falait az ősz végéig. Az egyházi fenntartású intézményben fontosnak tartják, hogy az ápoltak környezete szép legyen, így a tárlatnak november után folytatása is lesz.

Áprilisban döntött a szándékról, azóta pedig már meg is kérdezte a városvezetés a szombathelyiek véleményét az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre benyújtandó pályázatról. A javaslatokat tovább gyűjtik, mostantól egy Fő téri pavilonban is.

Tuning fesztivállal, koncertekkel és rengeteg gyerekprogrammal várták a közönséget. A retro hangulatról többek közt az ABBA feeling zenekar és Csepregi Éva gondoskodott.

1532-ben Kőszeg Jurisics Miklós várkapitány irányításával 25 napig állta a hatalmas török sereg ostromát. Erre a kiemelkedő győzelemre, a város, sőt Európa számára is meghatározó eseményre emlékeznek pontosan 25 napig a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok programsorozattal.

A roma művészek mellett Budapestről is érkeztek alkotók, így a Herényiek Háza igazi művészteleppé vált az elmúlt napokban. Az alkotásokból kiállítás is nyílik pénteken.

Augusztus végéig várják a javaslatokat a kultúra területén kiemelkedő munkát végző személyekre és és csoportokra a városházán.

A rendezvényhez évről évre mintegy 80-100 fő járul hozzá idejével és energiájával, pusztán a segítés öröméért. Az érettségi előtt állók a közösségi szolgálathoz gyűjthetik így az óráikat.

Tavaly, a Szent Márton Jubileumi Évben Szombathelyen több mint tízezer zarándok fordult meg, és Celldömölkön is jelentősen nőtt a vendégforgalom.  Ebben fontos szerepe van Mária Út-nak, amelyről a kemenesaljai városban  tartottak konferenciát.

Az idén jubileumát ünneplő 15. Történelmi Napok rendezvénysorozat vasárnap délutánja a fúvószenéé volt Szentgotthárdon, mint minden évben.

Együttműködési megállapodást kötött a Szombathelyi Egyházmegyei és a Graz-Seckaui Karitász. A jövőben a dél-szudániakon is segít Szent Márton egyházmegyéjének segélyszervezete. Az együttműködés részleteit sajtótájékoztatón ismertették az érintettek a Püspöki Palotában.

Porcelánbaba kiállítás nyílt a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogatóközpontjában. A Háromlelkű babavilág című tárlaton kétszáz, kézzel készített alkotást mutatnak be.

Podmaniczky-díjat vehetett át Rónai Károly építész a Város- és Faluvédők Szövetségének gyöngyösi országos találkozóján. Jövőre Szombathely lesz a rendezvény házigazdája.

Minden korosztályból egyre többen jönnek a nyári szünidőben az intézménybe. Többnyire útikönyveket, krimit és más könnyű olvasmányokat keresnek.
Az első olvasópróbával megkezdődtek a karneválszínházi előadás előkészületei a Weöres Sándor Színházban. Augusztus 17-étől látható majd a színpadon Shakespeare egyik legnépszerűbb komédiája, a Vízkereszt,Az első olvasópróbától számítva 4 hét van a bemutatóig – ezekben a napokban a szöveggel, a karakterekkel és a rendező koncepciójával ismerkednek a színészek. Nádasdy Ádám 10 évvel ezelőtt készült fordításában hangzik majd el Shakespeare 1601-ben írt fordulatos és mulatságos története, a Vízkereszt vagy bánom is én.

A Berzsenyi Könyvtár adott otthont a képeslevelezőlap-gyűjtők országos találkozójának a hétvégén. A találkozón a képeslap-csere mellett a gyűjtők előadást hallhattak a Nagy Háború képeslapjairól, valamint a tagok gyűjteményeiből kiállítás nyílt a könyvtárban.