Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Titoktokot bontottak Gencsapátiban- Bognár Szilvia koncertezett

Hatalmas sikert aratott Bognár Szilvia gyermekkoncertje Gencsapátiban! A Titoktok című műsorban Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezették az óvodás és kisiskolás gyerekeket a titkos úton Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. 
Dalok, versek, mondókák, remek muzsika, tánc, mulatság és önfeledt játék várta a kicsiket. Valóban mi több kellhet egy vidám napra egy gyermeknek, mint dalolva, táncra szökkenve titkok nyomába szegődni. Kovács Zoltán zenéiben kalandozhattak a gyermekek, akik kísérőiül Bognár Szilvia – ének, Bede Péter – szaxofon, Gyulai Csaba – ütőhangszerek, Hámori Máté – gitár, Kovács Zoltán – nagybőgő szegődtek.  Varga Albin, a művelődési ház igazgatója figyelmes házigazdaként látta vendégül az intézményben a programot és az arra érkező kis diákokat.

A nagytetszést arató zenés-táncos műsor egy gyerekbérletes program része, amely keretében korábban már volt egy bábszínházi előadás - tudtuk meg Varga Albintól, a művelődési ház igazgatójától, majd folyttata- ennek a része volt a Titoktok című koncert, ezt az Adventi időszakban a Varnyú Country Együttes mikulásváró koncertje követi, majd a jövő év elején egy újabb bábszínházi darab várható.
A mostani gyerekkoncert azért különleges, mert Szilvit pár évente hazahívják, hiszen az énekesnő Gencsapátiban nőtt fel, itt tanult, itt élt. A Vasi Népdal Stúdióban énekelt, majd a Boglya Népzenei Együttes, később az Anima Sound System tagja volt, aztán innen került Budapestre. Mondhatjuk, hogy a karrierje hazai volt, innen indult, innen a különleges kapcsolat- mondta el az igazgató.


Bognár Szilviát a nagysikerű  műsort követően vasi kötődéséről és a gencsi koncertről faggattuk. Hogy került a Titoktok a gencsi művelődési házba?

Minden évben van pár település, elsősorban Gencsapáti, Bük, ahol megkérdezem az óvodákat, iskolákat, az éppen aktuális vezetőket, művelődési házak vezetőit, hogy tudunk-e koncertezni a gyerekeknek. Tegnap a Vasi Skanzenben koncerteztünk, ahhoz tudtuk kötni, hogy Gencsapátiban kicsit muzsikáljunk a gyerekeknek, hiszen önálló meghívásra kevésbé lenne mód ezekben az intézményekben. Korábban ugyanígy voltunk Lukácsházán, Vasváron, Kőszegen, Vépen, de az erős mag Gencsapáti, hiszen ide kötnek gyermekkori élmények.

A Titoktokban mindig egyforma titkok rejtőznek, vagyis a műsorban szereplő „dalállomások” állandók vagy változnak?

Tegnap ugyanezzel a műsorral léptünk fel, de van egy specialitása a programnak, hogy mindig spontán módon alakítom a közönség részvételétől és fogadókészségétől függően.  A Skanzenben kevesebb gyermek volt, illetve szabadtéri, családprogram volt, az mindig másképp működik, mint amikor csoportok vannak. Itt sokkal több interaktivitásra és intimitásra van lehetőség, közvetlen párbeszédre is, sokkal több közös játékra. Ott egy picit több volt a muzsika. Elmondható, hogy mind a dalok sorrendjét, mind az interaktivitásnak a mértékét a helyzettől függően változtatom. A zenészek ehhez profi módon, gyönyörűen igazodnak. Betéve tudják a teljes repertoárt, sőt olykor repertoáron kívüli dalok is előkerülnek, amit nagyon ügyesen kísérnek vagy működnek közre. Ehhez egy nagyon összeszokott csapatra van szükség, akik emberileg is jól kijönnek egymással. Teljesen harmonikus, zökkenőmentes a csapat együttműködése, nagyon szeretjük és becsüljük egymást. Most például közös ebédre megyünk az édesanyámhoz.

Koncerthallgatóként meglepetésként hatott rám, hogy az imént bemutatott műsorotokról azt mondtad, hogy igazából a szemünk előtt szövődött a programfonala, hiszen ez láthatatlanul történt. Semmilyen erre utaló kommunikációt nem lehetett tapasztalni, amihez nagy összeszokottságra van szükség. Hány éve működtök együtt, milyen intenzív felkészülést igényel a csapattól egy-egy fellépés?

Egy nagyobb formáció volt, 2006-ban született az első lemezünk, aztán olyan öt-hat éve működünk így együtt öt fővel. Az már sok időnek számít. Évente körülbelül 30-40 koncertet adunk, ami nem számít nagyon soknak. A felkészülés mindig attól függ, hogy éppen mennyire intenzív az új dalok bejövetele, vagy mennyire kell helyettesíteni. Tehát nem kell minden koncert előtt próbálni, de vannak alkalmak, amikor új dalok vannak, akkor intenzíven próbálunk többször, vagy mondjuk, nyilván, ha dalokat veszünk fel, az is egy sűrűbb együttlétet jelent. Utána van, hogy eltelik egy, két, vagy három koncert, hogy nincs szükség próbára.

Jövőbeni terveitekről mondanál információt, mikor és hol érhet el benneteket legközelebb a közönség, várható-e új cd-tek?

Budapesten az A38 hajón lesz egy családi délelőtt november 11-én ahol muzsikálunk. Majd ezzel a felállással karácsonyi koncertjeink lesznek, amelyek nem gyerekkoncertek, nem kifejezetten családi koncertek. December másodikán és tizedikén is Óbudán fogunk muzsikálni. Reményeim szerint a Titoktok dalai tavaszra felvételre kerülnek. Ezt már egy ideje tervezgetjük, és nagyon szeretnénk megvalósítani. Három gyermekünk van. Zoli, aki a zenezkar zeneszerzője, nagybőgőse, zenei vezetője, ő az én párom és az ikreink most lesznek öt évesek, a nagylány pedig tizenegy, ez egy kicsit megváltoztatja az élet folyását, így nem tudja az ember a korábbiaknak megfelelően az ideje jelentős részét a zenének szentelni. Egy kicsit lassabban haladnak a dolgok, de én bízom abban, hogy ez tavaszra már sikerül.

Mikor várható, hogy a téged, titeket szerető vasiak újra találkozhatnak veled, veletek és itt a gencsi ovisok és iskolások mikor perdülhetnek ismét táncra veletek?

Most meglepő módon sokat muzsikálunk errefelé. Tegnap voltunk Szombathelyen, nem sokkal korábban Kőszegen az Orsolya Napi Vásárban, aztán még tavaly voltunk a környéken, más felállásban ugyan, de több alkalommal Szombathelyen muzsikáltunk. Úgyhogy nem is tudom, hogy a vasiaknak mit merjek ígérni. Azért bízom benne, hogy jövőre újra találkozunk, de legkésőbb két év múlva. Sokan vagyunk, sok a jó muzsikus, sok a jó zene, a szervezők is igyekeznek mindig változatos programokat adni, így aztán eltelik egy-két év amíg újra érkezünk. Az, hogy Gencsapátiba mikor érkezünk, az csak azon múlik, hogy drága jó Albinnal és kedves óvónénikkel, meg az igazgatóhölggyel mit beszélünk meg, mert jövünk boldogan.


Gencsapátiban az elkövetkező időszakban is izgalmas programokkal várják az érdeklődőket. Az Adventi Forgatag november végén, december elején kezdődik, amelynek része a Mikulásváró program is. Ilyenkor kézművesvásárt szoktak rendezni a könyvtárban, kézművestermékekkel, karácsonyi vásár címszóval, így lesz ez idén is. Immár hagyományosan karácsonyi figurakészítő versenyt is meghirdetnek, ahol bármilyen saját készítésű tárggyal lehet nevezni, korosztálytól függetlenül (óvodásoknak, kisiskolásoknak, felnőtteknek egyaránt) szólóban és csoportosan is. Ebben az évben még egy nemzetközi betlehemes találkozót is szerveznek immár 14. alkalommal. Templomi koncert is várja az érdeklődőket 16-án, amelynek regionális ága is van Bükön, valamint Szombathelyen. Hagyományőrző csoportok érkeznek a Felvidékről, a Muravidékről, jönnek a bukovinai Székelyek is, a régióból pedig például a Kapuváriak. Minden éven karácsonyi koncertet is adnak az iskolában, amelyet idén is megrendeznek, várhatóan december közepén. Előkészítésben van december huszadika környékére egy családoknak, szülőknek szóló karácsonyi műsor is, amely rendkívül családias hangulatú volt a megelőző években is. A programokról folyamatosan tájékozódhatnak a kedves érdeklődők Gencsapáti honlapján, valamint a közösségi oldalakon is. –zárta gondolatait Varga Albin.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Falco - Jászberény 96-70
  Falco - Jászberény 96-70 A Zsíros Tibor Magyar Kupa 1. elődöntőjében a Körmendet búcsúztató jászságiakat verte a FALCO, ezzel…
 • A fizikusok
  A fizikusok Komédia két felvonásban a Szombathelyi Waldorf Iskola 12. osztálya előadásában.
 • Dobó SE
  Dobó SE Háromhetes dél-afrikai edzőtáborozás után tértek haza a Dobó SE sportolói. A felmérések alapján valamennyien kifejezetten…
 • Technika verseny
  Technika verseny Stílusosan a Megyeháza épületében tartották meg a második Vas megyei technika tantárgyi versenyt, amelynek idén…
 • Diákok kiállítása a Képtárban
  Diákok kiállítása a Képtárban Újragondolt alkotások, kreatív gondolatok leképeződései és az iparművészet mindennapi használati tárgyai is helyet kaptak a…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • Wallenberg-díj
  Wallenberg-díj 2010 óta minden évben díjjal ismeri el a Raoul Wallenberg Egyesület mindazokat, akik áldozatos munkájukkal…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…