Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

“Dalolunk újról és régiről”

címmel mutatta be hagyományos évadzáró műsorát az Ungaresca Táncegyüttes az MMIK-ban. Felújított és friss koreográfiákat láthatott a közönség - a Boglya zenekar kíséretével.
Kodály Zoltán emlékére és a szombathelyi fúvós zenekar tavalyi jubileumi koncertjére készítette az Ungaresca a Kállai kettős koreográfiáját - ezzel a produkcióval nyitotta hagyományos évadzáró műsorát az együttes.

Horváth Győző - igazgató, Ungaresca Táncegyüttes

Néptáncra épül, mert a Kállai kettős az egy néptánc-folyamat, de a zene az a Kodály-mű, a Kállai kettős, és a táncosoknak elég nehéz volt ezt megszokni, de nagyon élvezték a munkát, úgyhogy ez a szám is látható most itt a műsoron.

Régi kedvencek és új koreográfiák egyaránt szerepeltek a főként autentikus néptáncot bemutató műsorban. Hosszú gyűjtőmunka előzte meg például a vasi táncok színpadra állítását, de ízelítőt kapott a közönség az erdélyi és a bukovinai székely hagyományokból is. A felnőtt csoport épp a közelmúltban bővült új tagokkal.

Csollányné Horváth Krisztina - művészeti asszisztens, Ungaresca Táncegyüttes
 Nyáron felkerült az utánpótlás csoport, a Tücsök együttes, tehát most elég nagy létszámmal dolgozik a felnőtt csoport, tehát ez az ő közös műsoruk, a fiatalok már elég sok koreográfiában megjelennek a színpadon. 
Az Ungaresca az együttes korábbi művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Pesovár Ernő emléke előtt is tisztelgett. Az ő 1972-ben készített koreográfiája alapján mutatták be a szatmári pásztorok botos fegyvertáncát, érzékeltetve, hogy szellemiségéhez ma is ragaszkodnak.
Horváth János - korábbi igazgató, Ungaresca Táncegyüttes
 Nem az eredetiséget követelte meg, hanem már úgy tanította meg, hogy a fiúknak a lábában és a lányoknak a lábán a saját egyéniségük is benne legyen. 
A műsorral egyidőben az MMIK földszintjén kamarakiállításon ismerhették meg az érdeklődők Pesovár Ernő táncpedagógusi, koreográfusi és kutatói munkásságát.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb