Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

V. Savaria Filmszemle és konferencia

Idén is megrendezik a Savaria Filmszemlét: május 23-a és 25-e között az AGORA Filmszínházba várják a mozgókép szerelmeseit. A vetítésekkel egy időben neves szakemberek is előadásokat tartanak a TIT-ben.
A három napos eseményről szóló keddi sajtótájékoztatón Puskás Tivadar felidézte a kezdeteket, és szólt a filmszemle folyamatosan emelkedő színvonaláról is. Eddig összesen 150 alkotás érkezett, 10-zel több, mint 2017-ben. 34 hazai település mellett rendkívül aktívak a külhoni magyarok is, akik Romániából, Szerbiából, Szlovéniából, Szlovákiából és Kárpátaljáról is küldtek pályamunkákat. A nevezési határidő március 25-én jár le.

Puskás Tivadar – polgármester: "Testvérvárosaink közül érdeklődtek Jentajból, érdeklődtek Ramat Ganból, Kaufbeurenből, sőt Lappeenrantaból, Finnországból is. Úgyhogy én úgy gondolom, hogy lassacskán a Savaria Filmszemle nemzetközi filmszemlévé válik."

A 2 millió forintos összdíjazású szemle zsűrijében olyan szaktekintélyek foglalnak helyet, mint Rofusz Ferenc Oscar-díjas, András Ferenc Kossuth-díjas és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező. A hagyományos kategóriák - dokumentumfilm, játékfilm, filmetűd - mellett idén már a fiatalabbakat is próbálják megszólítani, ezért a szervezők diákfilmeket is várnak.
Lovass Tibor - ügyvezető igazgató, Szombathelyi Médiaközpont: "Egy diákfilm 3-4 tehetséges fiatal fejében születik meg, és ők maguk meg is alkotják. Zseniálisak egyébként, és ezért is foglalkozunk a konferencián külön ezzel a témával, hogy hogyan tovább diákfilmezés, milyen lehetőségek vannak a diákfilmezésben, milyen az az anyag, ami elkészült ezzel kapcsolatosan."   
A filmszemle napjaiban mások mellett Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Székely János megyéspüspök és Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára tart előadást a TIT-ben.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs
  Mesebolt Bábszínház - Ármányos puncspancs Michael Ende kortárs klasszikusa, az Ármányos puncspancs lesz a Mesebolt Bábszínház 2018/19-es évadának első bemutató…
 • Faültetés
  Faültetés Nemcsak parkolóhelyekből, hanem zöldfelületből sem elég egy lakótelepen: most tíz új díszfát ültettek el a…
 • Gépész népszerűsítő kampány
  Gépész népszerűsítő kampány Jelenleg mintegy száz hallgatója van a duális gépészmérnök szaknak Szombathelyen, az első évfolyam jövőre végez.…
 • Könyvtár: A Pál utcai fiúk
  Könyvtár: A Pál utcai fiúk Nemecsek, Boka, Áts - ismert karakterek A Pál utcai fiúkból. A korabeli Budapest világával és…
 • Németh Pál Kollégium
  Németh Pál Kollégium Ünnepelni gyűltek össze csütörtökön a felújított Németh Pál Kollégium diákjai, tanárai, valamint a város és…

Legnépszerűbb