Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Új épületszárnnyal bővült a Smidt Múzeum

Új épületszárnnyal bővült a Smidt Múzeum - ezzel átadták a Szent Márton Terv első üteme keretében elvégzett utolsó városi beruházást. Akadálymentesítették a régi helyiségeket és megszépült a múzeum környezete is.
Közel 250 millió forintból új, kétszintes szárnnyal egészült ki a szombathelyi Smidt Múzeum.

Puskás Tivadar - polgármester

“A Szent Márton Terv I. keretében ez az utolsó objektum, ami most átadásra kerül. Ez annak idején 2016-ban indult, és összességében 2 és fél milliárd forintnyi invesztíciót jelentett.”
Az 1772-es alapítású egykori gimnáziumépületben a 70-es évek óta működik múzeum, itt helyezték el Smidt Lajos sebészorvos gyűjteményét. A ház a középkori vár falára és egyik sarokbástyájára épült, ezért egyszerre szimbolizálja a múltat és a jövőt.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő, alelnök, Országgyűlés


“Az egyén is, meg a közösség is kell, hogy tudatában legyen a múltjának. Kell, hogy ápolja ezt a múltat. Mert ezeken az alapokon tudja a legkorszerűbb ipart, a leghaladóbb oktatást, egészségügyet és minden mást, amiből egy város élete összetevődik, megteremteni és fölépíteni.”


Az elmúlt évtizedekben nemcsak a fogadóépület hiányzott a múzeumból, hanem az időszaki kiállításoknak sem jutott elég tér, a mostani beruházással azonban mindkét problémára megoldás született.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

“Maga az időszaki kiállítás tere az 80 négyzetméter, és lent pedig egy 60 négyzetméteres fogadótér várja a látogatókat, ahol múzeumshoppal együtt egy wc is kialakításra került. A mozgássérülteknek alkalmas lesz látogatásra a múzeum, még úgy is, hogy a régi gimnáziumépületet is mozgássérülteknek látogathatóvá tették a teret ezzel a beruházással.”

Ezzel együtt megszépült a kert, és restaurálták az itt elhelyezett utolsó szombathelyi villamost is.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Autisták információs pontja nyílt
  Autisták információs pontja nyílt Ápolási díj, kedvezménykártya, iskolaválasztás - ilyen ügyek intézésében is segít az autisták hozzátartozóinak az az…
 • CSÓTÓ FUTÁS
  CSÓTÓ FUTÁS Harmincegyedik alkalommal rendezték meg Szombathely egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő szabdidős sportrendezvényét, az Őszi Csótó Csúcsfutást.…
 • Újperint
  Újperint Több mint 200 millió forintos hazai forrásból újult meg Újperinten egy fontos útszakasz. A körzet…
 • Y’s Men klub őszi kirándulása
  Y’s Men klub őszi kirándulása Október 14-én vasárnap – szép napsütéses időben vettünk részt egy egész napos kiránduláson. Reggel 6,30…
 • Jáki úti rendelő
  Jáki úti rendelő Közel 90 millió forintból megújul a Jáki úti orvosi rendelő épülete. A külső hőszigetelés és…

Legnépszerűbb