Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Velem díszpolgára

A velemieknek nem mondott nemet, és megromlott egészségi állapota ellenére is részt vett az ünnepségen, amelyen a falu lakossága a település díszpolgárává fogadta Törőcsi Mari színművészt.
Vastapssal fogadták a zsúfolásig megtelt művelődési házban Törőcsik Marit a velemiek.

“Nincs az a hely, ahová ebben az állapotban elmennék. Színpadra se, játszani se!”

Kizárólag a velemiek kedvéért jött el a nemzet színésze a tiszteletére rendezett ünnepségre.

“Mi nagyon izgultunk velemiek, mert tudja, hogy már nagyon régóta át akartuk adni ezt a kitüntetést Önnek, illetve nem kitüntetést, hanem felkérést, hogy legyen a mi díszpolgárunk.”

Törőcsik Mari a hosszú kórházban töltött idő után szeretett falujában lábadozik. A helyiek díszpolgári felkérését örömmel és meghatódva fogadta.

Szél Józsefné – polgármester, Velem

Mi nem azért választottuk díszpolgárrá őt, mert híresség, hanem azért, mert tényleg szereti mindenki Velemben, ez tényleg kölcsönös. Mikor még Maár Gyulával ahányszor az utcán elmentek, mindenkivel megálltak beszélgetni. El sem tudja képzelni egy híres emberről, hogy ilyen, mint ő.”

A művésznőt velemi díszpolgársága apropóján a Vas Megyei Közgyűlés nevében Balázsy Péter jegyző köszöntötte.

Balázsy Péter – megyei jegyző

“ Ez a csokor virág azt a pozitív irigykedést fejezi ki, ha lehet így fogalmazni, amit a többi Vas megyei település érez Velemmel szemben, hiszen Velemnek van Törőcsik Marija.”

Velemben én Mari vagy maximum Marika vagyok - hangsúlyozta a kétszeres Kossuth- és Jászai-díjas művésznő. Szinte mindenkit személyes ismerőseként üdvözölt. Díszpolgári oklevelére szeretett, Soós Imrével közös fotója került. A velemi kőből velemi gesztenyefát formázó emléktárgy pedig velemi mesterek munkája.

Törőcsik Mari – nemzet színésze

Sehova máshova, még egy előadást is lemondtam volna, több mint 60 éve játszok, de talán csak 2-szer mondtam le előadást, de ezt nem mondhattam le, mert Velemtől kapom ezt a kitüntetést.”


Törőcsik Mari férjével, Maár Gyulával 1973-ban járt először Velemben, azonnal beleszerettek a településbe. A díszpolgári ünnepségen a művésznő arról is mesélt, hogy egykor pont az előtt a ház előtt parkolt le, amely később második otthonává vált.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Vízügyi évértékelő
  Vízügyi évértékelő Nem volt az idén jelentős árvíz a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Egy alkalommal kellett…
 • Téligumi
  Téligumi Leginkább a lamellás szerkezet, a nagy, mély bordák, amely a havat, meg a vizet hivatott…
 • Zörej hangszerek
  Zörej hangszerek Értő kezekbe kerülnek az Örökség-serleget is kiérdemelt Egyházashetyei Zörej Zenekar hangszerei, így folytatódhat a 2002-ben…
 • Kórustalálkozó
  Kórustalálkozó Szent Mártonhoz kötődő kórusok találkoztak Szombathelyen. A házigazdán kívül két vidéki felnőtt énekkar, és egy…
 • Katasztrófavédelmi gyakorlat
  Katasztrófavédelmi gyakorlat Buszbaleset sérültjeinek mentése, eltűnt turistacsoport felkutatása és árvízi védekezés is része volt annak a nagyszabású…

Legnépszerűbb