Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Sándor István, Isten szolgája

A vértanúhalált halt Sándor István szalézi szerzetesről készített filmet Dér András, az Isten szolgája címmel. Október 22-én a 40 éves Savaria mozi is vászonra tűzi a 42 perces, fikciós kisjátékfilmet, amelyet – regisztráció ellenében - ingyen tekinthetnek meg az érdeklődők.
Az 1914-ben született szerzetesnek a kommunisták szemében nagyon sok és nagyon súlyos vétkei voltak. Rendje szellemében fiatalok szakmai képzésével, nevelésével, a hitbeli élet ápolásával, árva gyerekek gondozásával foglalkozott. 1950-ben a szerzetesrendeket feloszlatták, ez a tevékenység államellenesnek minősült, így koholt vádak alapján őt is letartóztatták, a Fő utcai fogdában vallatták, többször véresre verték. Lett volna lehetősége külföldre menekülni, de mivel nem akarta a rábízott fiatalokat magukra hagyni, itthon maradt, vállalván a következményeket, s a börtönben rabtársai buzdítója, vigasztalója volt. Végül a „Pártőrség pere” néven elhíresült eljárásban harmadmagával halálra ítélték, s az ítéletet 1953. június 8-án végre is hajtottak rajtuk. Halálát a magyar ifjúságért ajánlotta föl. Sándor István a vértanúságával bebizonyította, hogy valóban a saját fiaiként szerette azt a sok fiatalt, akiket tanított, nevelt.

Ábrahám Béla szalézi rendfőnök egy helyütt úgy fogalmazott, hogy Sándor István élete arra példa, hogyan lesz valaki utolsóból első: volt egy fiatal srác, aki soha nem volt jó tanuló, különösebben semmiben nem tűnt ki, de tette a dolgát, ami ráméretett, és a történelem úgy hozta, hogy végül mártírrá vált.

Dér András filmjének operatőre Tóth Zsolt, zeneszerzője Szalai Katalin; gyártásvezető Gáspár Dénes. Sándor Istvánt Orth Péter, az édesanyját Dér Denisa, Ádám László tartományfőnököt Lux Ádám játssza. A filmet először február 22-én a Sándor István tiszteletére rendezett emlékülésen mutatták be a Terror Háza Múzeumban. Október 22-én a 40 éves Savaria mozi is vászonra tűzi a 42 perces, fikciós kisjátékfilmet, amelyet – regisztráció ellenében - ingyen tekinthetnek meg az érdeklődők.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb