Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Mozaik

Befejeződött az egykori savariai helytartói palota mozaikpadlójának sótalanítása. A régészek már dolgoznak a felület alatti rétegek feltárásán is.
Márciusban szedték fel a szakemberek az egykori helytartói palota mozaikpadlójának épen maradt darabjait. Az egyes részeket megjelölték, majd nagyobb darabokban felszedték és a Savaria Múzeum Pásztor utcai raktárába szállították.

A felület hátuljára illesztett papírpép összegyűjtötte a mozaikdarabokból kinyert különböző sókat. A múlt héten az utolsó darabbal is végeztek a szakemberek. Erre a lecsomagolás miatt volt szükség, most ugyanis ideiglenesen elraktározzák őket. A munka során mintegy 2 mázsa papírpépet, 350 négyzetméternyi gézt és 300 liter desztiláltvizet használtak fel. A negyedik századi 80 négyzetméteres padlótöredék Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete, egykor a savariai helytartói palota dísztermének ékessége volt. Mára olyan rossz állapotba került, hogy nem bírt volna ki még egy telet az eredeti helyén.

Kőfalvi Levente - projektkoordinátor

„A mozaikok, amikor bekerültek ide, elég meggyengült állapotba voltak. Kőszilárdítást alkalmaztunk sok helyen, ahol nagyon gyengék voltak már a szemek, illetve a hátoldalán sok helyen találtunk betonalapot, ami eltávolításra került, ami a későbbiekben útba lesz nekünk.”

Az elmúlt évtizedekben a mozaik alatti területet nem kutatták. A mostani ásatások során több mindenre fény derült – erről beszélt Műhely című magazinunkban a múzeumigazgató.

Csapláros Andrea – igazgató, Savaria Múzeum

„Egy érdekes kérdés, hogy egyáltalán milyen az alapozása, mindenhol egyforma technikával készítették-e, voltak-e slampos munkások, akik nem úgy csinálták meg, ahogy kellett volna. Kiderült, hogy akkor sem volt minden tökéletes. Egyáltalán, hogy több rétegből, többszörösen átépítették és kijavították ezt a mozaikot, és mi volt alatta”

Az már kiderült, hogy az I. századtól használták ezt a területet a rómaiak. A lakosság szerette a jó minőségű tárgyakat és ragaszkodott a kultúrájához.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb