Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Romkert

Javában tart az egykori savariai helytartói palota mozaikpadlója alatti terület feltárása. Már több értékes leletre bukkantak a szakemberek.
„Ez a fűtőcsatornának az egyik tartótéglája és teljesen véletlenül találtuk meg. Kifordult a helyéről, és akkor vettük észre, hogy az ABC van belekarcolva”

Nem ez az egyetlen érdekes lelet, amelyet az elmúlt hónapok kutatásai során találtak a szakemberek az egykori savariai helytartói palota mozaikpadlója alatti területen. Van olyan tégla, amely mezítlábas emberi, egy másik pedig kutya lábnyomot őriz. A hajdani hatalmas épületegyüttes kormányzati negyedként működött, a polgári elit élt itt.

Mohácsi Borbála - régész, Savaria Múzeum

„Például amikor pikkelypáncél darabokat találunk, ezekről lehet tudni, hogy valószínűleg a palotaőrséghez tartozhatott, illetve a legérdekesebb lelet nekünk mégiscsak az egykori mozaikok alatt található fűtőcsatornák, illetve a falak, amikből következtetni tudunk a nagypalotát megelőző épületegyüttesekre.”

Most a 200 négyzetméteres mozaik alatti területet és azt a dombot vizsgálják át a régészek, amelynek századok óta nem néztek a mélyére. A munkálatokat az önkormányzat is támogatta. A polgármester Csapláros Andrea múzeumigazgatóval együtt járta be a területet.

Puskás Tivadar – polgármester

„Az is nagyon érdekes egyébként itt ezen a területen, hogy a középkorban, amikor elkészítették a Karoling várat, akkor a Karoling várnak a fala mintegy beleharapott ebbe a helytartói palotába. Tehát itt egymásra épültek a különböző korok.”

Az ásatás várhatóan szeptember végéig befejeződik. Ezután az előkerült leleteket kiértékelik, a területet pedig visszatemetik az állagmegóvás érdekében.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb