Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Könyvtári nap

Poros polcok és unalmas csend helyett élményt, emberi szót és digitális tartalmakat várnak a mai fiatalok a könyvtárakban. Ezekhez az igényekhez próbál alkalmazkodni a szakma - a hétköznapokban és a rendezvényeken is.
Egy gyorsan változó világban a könyvtáraknak is folyton meg kell újulniuk, hiszen már nem csak olvasni járnak ide az emberek. Erről, és más szakmai kérdésekről tanácskoztak a 24. megyei könyvtári nap vendégei.

Illés Károly - alpolgármester

“Jó dolognak tartom, hogy így október folyamán konzultálni tudnak a könyvtári szakma dolgozói, meg tudnak vitatni újabb lehetőségeket, illetve fejlődve a korral, most már az informatika világában is újabb lehetőségek tárulnak fel a könyvtárak életében is, úgyhogy üdvözöljük az ilyen szakmai rendezvényeket Szombathelyen.”

Az előadások az olvasás, a könyvtár és a kompetencia fogalmakat járták körül, a téma ugyanis rendkívül időszerű. Az ifjúság szövegértési nehézségei országszerte komoly feladatokat rónak a könyvtárakra is, amelyeknek érdekesnek, vonzónak kell maradniuk. Szombathelyen kedvezőek a tapasztalatok.

Nagy Éva - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“Nálunk töretlenül nő a használat, ez minden forgalmi adatunkra érvényes. Regisztrált használó, személyes látogatás és kölcsönzött kötet, valamint a rendezvényi látogatásunk. Országosan erősen megoszlott ebben akár csak a megyei könyvtáraknak a nyilvánossága is, hiszen közöttük van olyan, amely folyamatosan csökken, van, ahol stagnál. Nyugat-Dunántúlon mindig szerettek olvasni az emberek.”

Ezt egy közelmúltbeli olvasáskutatás is megerősítette. A vizsgálat egy 2017 óta tartó fejlesztési program része, amellyel a könyvtári szolgáltatásokat igyekeznek az oktatás szolgálatába állítani.

Farkas Ferenc - szakmai vezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

“Kiderült, hogy a gyerekeknek egy igen jelentős hányada, körülbelül az egyharmada most rendszeres olvasónak tekinthető. Egy másik egyharmada nagyjából alkalmi olvasónak. És nekünk az a fontos, hogy ez a szám minél nagyobb legyen, minél jelentősebb. És például elmondták azt, hogy a legfontosabb dolgog, amit ők várnak a könyvtártól, hogy a könyvtárosok legyenek kedvesek. Ennek maximálisan igyekszünk megfelelni. De például megjelent egy fontos szempontként, hogy a könyvtárak nyújtsanak élményt.”

Hiába tehát az internet, az emberek keresik a személyes találkozásokat, és az olyan színes programokat - kiállításokat, író-olvasó találkozókat, vetélkedőket -, amelyekből a Berzsenyi könyvtárban sincs hiány.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

 • Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely!
  Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely! Szombathelyen megrendezésre kerül 2019. július 12. és 21. között a 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és…
 • Rövid hírek
  Rövid hírek Vasúttörténeti könyv jelent meg az ELTE-n - Dalmáciáról tartottak előadást a Sportházban - Közművelődési szakembereket…
 • Közösségfejlesztő programok
  Közösségfejlesztő programok Összesen 50 millió forintra pályázhatnak mostantól azok a szombathelyi szervezetek, amelyek közösségfejlesztő programjaikkal a helyi…
 • Horvát bál
  Horvát bál Hosszú kihagyás után 1977-ben éppen egy bállal indult a vasi horvátság közösségi élete Szombathelyen, és…
 • Fúvósfarsang
  Fúvósfarsang Indulókat, klasszikus darabokat, filmbetéteket és rockdalokat is játszott a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar a farsangi hangversenyén…

Legnépszerűbb

 • Szent Márton workshop
  Szent Márton workshop Négy ország, hét partner – köztük Szombathely dolgozik azon, miként lehet Szent Márton örökségét és…
 • A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS
  A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
 • Nyugdíjas programok
  Nyugdíjas programok Az idén is mintegy félszáz programot kínál az idősebb korosztály számára Vas Megye és Szombathely…
 • Menóra
  Menóra Magánemberek, cégek és szervezetek is jelezték már, hogy adományukkal segítenék az ellopott menóra pótlását. A…
 • Látogatási tilalom kiterjesztése
  Látogatási tilalom kiterjesztése Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az influenza járványveszély miatt elrendelt részleges látogatási…