Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nagy Háború - kiadványok

Az első világháborús emlékév-sorozat egész Európában, így Magyarországon is azt eredményezte, hogy számos kutatás alapján rengeteg kiadvány és könyv készült. Az Országos Könyvtári Napok zárórendezvényén, a Könyves Vasárnapon Szombathelyen a vasi kötődésű köteteket mutatták be.
Szerzőkkel és érdeklődőkkel telt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár előadóterme. A Nagy Háborús emlékévnek köszönhetően rengeteg történelmi dokumentum már online is elérhető, így könnyebbé vált az egykori események kutatása.

Németh Balázs – történész

Nemcsak forrásokat tettek közzé, hanem löketet adott ez a négy év annak is, hogy a különböző kötetek napvilágot láthattak, háborús feldolgozások, hadtörténeti munkák, korabeli naplók is ebben a négy évben.

Bedécs Gyula például útikönyveket készített az első világháború emlékeit keresőknek.

Bedécs Gyula

Az volt a motiváció, hogy gyerekekkel mentünk a Doberdóra, és semmi nem volt a kezemben. Az égvilágon semmi, és össze kellett innen-onnan szedni.

A Könyves Vasárnapon bemutatkoztak többek között a Matróznaplók szerzői is. A Császári és Királyi Haditengerészet emlékeit kutató munkájuknak köszönhetően 144 vasi és 36 szombathelyi matrózt tudtak eddig beazonosítani.

Isztin Gyula

Két napló békeidőben íródott, az egy, ami az indíttatásom, hogy ezzel a témával foglalkozzak, a nagyapámnak a naplója. 15.43

Csukás Péter pedig dédapja, a vasvári polihisztor 1914-től 1918-ig tartó háborús jegyzeteit dolgozta fel könyvében. Az emlékév-sorozatnak köszönhetően számos kiadvány készült Vas megyében.

Nagy Éva igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Ezek a könyvek támogatásra is kerültek az emlékév keretében, és könyvtárunk két rendezvénnyel csatlakozott ebben az évben ehhez a programhoz. Ez egyik egy szavalóverseny volt, kifejezetten az első világháborúhoz kapcsolódó versekből, a másik pedig a Könyves Vasárnapon ez a könyvbemutató.

A vasi, szombathelyi nagy háborúval kapcsolatos kiadványok, kötetek megtalálhatók a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb