Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A magyarországi zsidóság története

Tudósok írták, de teológiai szakértők  formálták tankönyvvé azt az ifjúsághoz szóló kiadványt, amely egy közös, zsidó és keresztény történelemszemléletről tanúskodik.
Új könyv jelent meg nemrég A magyarországi zsidóság története címmel. A kötetet az Őszi Zsidó Szabadegyetem egyik előadásán, a Bernstein Béla Kulturális Központban mutatta be Székely János megyéspüspök, aki személyes hangvételű történeteit is elmesélte.

Székely János - megyéspüspök

“Olyan bibliatanáraim, olyan hitoktatóim voltak, akik olvasták és élték a Bibliát. És nem is csak az evangéliumokat és keresztény részét a Bibliának, hanem az Ószövetséget is. Én magam is 14 évesen, egy nyáron a teljes Ószövetséget elolvsatam. Hatalmas nagy élmény volt, és annyira vonzott, hogy nagyon hamar ott volt bennem a vágy, hogy héberül meg kell tanulnom, hogy jobban értsem. Katonai szolgálat alatt, a laktanyában egy református lelkész növendéktől elkezdtem a héber betűket megtanulni. Az első zsoltárt fejből, a 23. zsoltárt ott bent, kiskatonaként tanultam meg. És aztán kaptam azt a kegyelmet, vagy lehetőséget az életben, hogy a Szentföldön, Izraelben tanulhattam három és fél éven át. És nagyon sok nagy élményem volt. Az egyik, amit ma is elmondtam, a nyári biciklis élmény, amikor egy nagyszerű magyar zsidó asszonnyal találkoztam, aki segített rajtam a biciklim tönkremenetelében, szállást adott, és a végén kiderült, hogy 56-os hős. De ehhez hasonló élményem volt akár ha gondolok arra, hogy zsinagógába elmentem egyes ünnepekre, és volt olyan eset, amikor a rabbi az evangéliumból idézett. Jézusról beszélt rettentő pozitív módon. Tehát nagyon sok ilyen mély élményem volt, ahol éreztem zsidóság és kereszténységnek a mélyben való összetartozását. És azóta próbálok ilyen szemmel élni, tehát amennyire lehet, hidakat építeni, és az emberek szemét megnyitni a másikban rejlő kincsekre.”

Előadásában a megyéspüspök rámutatott, hogy a magyarok a zsidóságnak köszönhetik többek között Czóbel Bélát, Füst Milánt, Karinthy Frigyest, Molnár Ferencet, Neumann Jánost, Radnóti Miklóst vagy éppen Rejtő Jenőt. Mint mondta, jó volna, ha a kereszténység és zsidóság közötti viszonyban a negatív gondolatokat és az ismerethiányt valóban felváltanák a hidak.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb