Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szombathely kiváltságlevele - könyvbemutató

Visszakerült Szombathely tulajdonába a város legrégebbi fennmaradt kiváltságlevele, amelyre két évvel ezelőtt bukkantak az Egyházmegyei Levéltárban. Az 1607-ben kiadott dokumentumot Székely János megyéspüspök adta át Puskás Tivadar polgármesternek a Városházán, a kiváltságlevélről megjelent kötet bemutatóján.
Tavaly a Vas Megyei Levéltár kiállításában egy hétig bárki megtekinthette Szombathely legkorábbi, eredeti példányban megmaradt kiváltságlevelét. A győri püspök által 1607-ben kiadott oklevél 2017 januárjában került elő váratlanul az Egyházmegyei Levéltárból.

Rétfalvi Balázs levéltárvezető, Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár

Rendeztük a vasvári káptalannak a magánlevéltárát. Ez egy nagy anyag, és ennek az iratanyagnak a rendezése közben bukkantunk rá erre a dokumentumra, és nekem tűnt fel, hogy  ez valószínűleg az a féltve őrzött dokumentum lehet, ami régóta lappangott már.


A latin nyelvű, eredetileg pergamenre írott dokumentumot reprezentatív kötetben jelentette meg az Egyházmegyei és a Vas Megyei Levéltár, a Szülőföld Kiadó gondozásában. A könyvben egy tanulmány, valamint több püspöki és királyi életrajz mellett az oklevél latin szövege és magyar fordítása is megtalálható.  

Melega Miklós igazgató, MNL Vas Megyei Levéltára

Bal oldalon a latin olvasható, vele szemben pedig a magyar, és teljesen szinkronban lehet a szöveggel haladni, ami - úgy gondolom - nagyon izgalmassá teszi az olvasók számára a búvárkodást, illetve akár az oktatási célú felhasználást is lehetővé teszi.

A kötet bemutatóján a privilégiumlevél történetét Puskás Tivadar polgármester idézte fel, hozzátéve: miután egy 1605-ös tűzvészben megsemmisült Szombathely teljes középkori levéltára, ennek legfontosabb darabját pótolta az oklevéllel a győri püspök, a város földesura. Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári domonkos gyűjtemény vezetője az oklevél egykori jelentősége mellett mai fontosságára is utalt: ráirányítja ugyanis a figyelmet a város keveset emlegetett középkori történetére.
A polgármester a könyv első, díszkötéses példányát adta ajándékba a püspöknek, majd újabb ünnepi pillanat következett. Székely János bejelentette: “fájó szívvel, de nagy örömmel” visszaadja a 400 éves kiváltságlevelet jogos tulajdonosának, a városnak. Azt kívánom, hogy a benne levő gyönyörű mondat Szombathelyről, a kiváló buzgóság és jámborság mindenkit érintsen meg, aki ezt a kiváltságlevelet kézbe veszi és olvassa."

A régi, időközben restaurált dokumentum a Vas Megyei Levéltárba kerül, amelynek vezetője digitális adathordozóra másolt vasvár-szombathelyi káptalani iratokkal viszonozta az ajándékot.   
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb