Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Híres szombathelyi nők 19. - gróf Erdődy Gyuláné

Jótékony nagyasszony és tehetséges festőművész volt gróf Erdődy Gyuláné gróf Széchényi Emília – tevékeny életét foglalja össze a Szülőföld Kiadó Híres szombathelyi nők sorozatának új kötete. A könyvbemutatót az Erdődy család tagjainak nyughelyét adó Szent Márton-templom szomszédságában, a Látogatóközpontban tartották.
Jótékony nagyasszony, szenvedélyes festőművész, fiaiért aggódó anya és magánkórházában sebesülteket gondozó ápolónő – Erdődy Gyuláné Széchényi Emília sokszínű portréját rajzolta meg Kelbert Krisztina történész a Híres szombathelyi nők sorozat 19. kötetében. A bemutatón Puskás Tivadar polgármester az eddigi köteteket és szerzőiket méltatta.

Puskás Tivadar polgármester: Azok, akik ezeket a könyveket alkották, jelentős értékeket hoztak mindannyiunk tudomására, mert legyünk őszinték: büszkék vagyunk szombathelyiségünkre, de sok mindent nem tudunk.

A könyvbemutató helyszíne ezúttal is kapcsolódott a kötet szereplőjéhez, hiszen az Erdődy család több tagja nyugszik a Szent Márton-templom kriptájában – hangsúlyozta a sorozatot szívügyének tekintő Takátsné Tenki Mária bizottsági elnök.

Mindig igyekeztünk ízesíteni a város történetét a bemutatóhelyekkel is. A könyvkötetekhez csatlakozik még a városunkban nagyon sok emléktábla-avatás, amit a kötetek után igyekeztünk rendszeresen megtenni.

Erdődy Gyuláné életének nagy részét a ma már Burgenlandhoz tartozó Vasvörösváron töltötte – a településen óvodát alapított és a felsőőri járási kórház létrehozásában is szerepet vállalt. A nemesség tehát származásán túl lelkét is jellemezte – fogalmazott az alsóőri Magyar Médiaközpont vezetője, Kelemen László. Csapláros Andrea múzeumigazgató a helyi művészek 1920-as, Kultúrpalotában rendezett kiállítását idézte fel, ahol a grófnő is bemutatkozott képeivel. A festészet mellett a karitatív munkában találta meg hivatását: több egyesületet támogatott pénzzel és önkéntes munkával.

Kelbert Krisztina történész, szerző

A Szombathelyi Jótékony Nőegylet volt, amely munkássága alatt rengeteget számíthatott a grófnőre, a Tuberkulózis Ellen Védekező Vasvármegyei Egyesület, amely a tbc visszaszorítását tűzte zászlajára, ennek az egyesületnek elnöknője is volt a grófnő, ugyanakkor a Fehér Kereszt Egyesület, amely 1910-ben megnyithatta a gyermekkórházat.

Erdődy Gyuláné festményeiből jövőre kiállítás nyílik Alsóőrön, a Szombathelyi Televízió pedig újabb filmet készít a sorozatban megjelent kötetekről.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb