Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A kozmikus parancs.

A séi kőkori település vallásos művészete – Károlyi Mária régész katalógusnak is szánt könyvét a karácsonyt megelőző napokban mutatták be Szombathelyen, a levéltárban.
Sében, az Arany-patak mentén az 1970-es évek elején egy újkőkori település maradványait tárták fel a régészek. A következő évtizedekben gazdag leletanyag kerül a felszínre. Ezeket - az ásatással összefüggő tanulmányok mellett - katalógus formájában, magyar és angol nyelven mutatja be a könyv.

Fekete Mária - ókortörténész

”Számos tekintetben rendkívül fontos és új leletanyag került elő, ami a kutatás irányát, illetve a magyarországi  neolítikum értékelését is megváltoztatta. ”

140 idoltöredéket, agyagedény- és kerámiadarabokat, kő- és festékmaradványokat találtak - ennek alapján valószínűsítik a régészek, hogy a hely központi szerepet töltött be egy nagyobb földrajzi terület kultuszéletében, sőt művészeti alkotások gyártási centruma lehetett.

Károlyi Mária - régész
“Arra jutottunk, hogy tulajdonképpen egy rítus keretében darabolták fel ezeket a szobrokat, és különböző áldozati gödrökben helyezték el nagyon szép festett kerámiákkal együtt.”

Károlyi Mária kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a neolítikum eddig nem ismert vallásos művészetét tükrözik a Sében megtalált idolok, a díszített áldozati edények.   

Tóth Csaba  - Munkácsy-díjas festőművész

“Károlyi Máriának az életműve - mert ezt annak kell neveznünk - rávilágít arra, amit mindig is tudtunk, de ilyen konkrét bizonyítéka nem volt, hogy a művészet szakrális eredetű.”

A kötetből kiderül, hogy a leleteken megjelenő vándormotívumok egy Horvátországot, Ausztriát, Szlovákiát és Csehországot érintő kulturális régióra utalnak, ami a szerző szerint kirajzolhat egy jövőbeni kutatási programot: közös vizsgálatát a kőkori vallás keletkezésének és művészeti megjelenítésének.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Kötő utcai sportpark
  Kötő utcai sportpark A Stromfeld-lakótelep után a Nyitra utcai iskola szomszédságában épül meg a város második sportparkja, ahol…
 • Közgyűlés után
  Közgyűlés után A költségvetési vitát lefolytatták, de a végszavazás elmaradt a szerdai közgyűlésen, így életbe lépett az…
 • Jogásznap
  Jogásznap Az író-költő és jogtudós politikusra, egykori igazságügy-miniszterre, Horváth Boldizsárra emlékeztek a 23. Vasi Jogásznap résztvevői…
 • Oktatási bizottság
  Oktatási bizottság Mintegy húsz napirendi pontot tárgyalt meg nyilvánosan a közgyűlés csütörtöki ülése előtt a város oktatási…
 • Iqor bál
  Iqor bál A Haladás Sportkompelxum VIP-termében tartotta idei farsangi bálját az iQor.