Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A XXIII. MAGYAR KULTÚRA NAPJA GÁLA és KULTÚRA LOVAGAVATÁS

Majthényi László a megyei közgyűlés elnöke Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.
2018. január 19.  
Helye: Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ (Budapest, XIV. Stefánia út 34) színház és előtere

A Magyar Kultúra Napja nemzeti imádságunk születésnapja, melyet Kölcsey Ferenc „Himnusz a magyar nép zivataros századaiból” címmel 1823-ban ezen a napon fejezett be.  Ez a nap immár 23. éve a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület kezdeményezésének eredményeként a társrendezők támogatásával, a társadalmi szervezetek nemzetközi találkozásának ünnepe. 

Az ünnepség fénypontja a Kultúra Lovagjainak avatása.

A program elején a Putnoki Városi TV segítségével – kisfilmen „Gömörország” mutatkozott be, majd a Boldogasszony anyánk és  himnusz éneklése közben bevonultak a zászlóvivők és a koronaőr a  Szent Korona másolatával.

A narrátor Pásti József ikervári lovagtársunk volt.

A gálát Nick Ferenc, a  Kultúra Lovagrend alapító lovagja, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. B. Kovács Istvánt, a Gömöri-Kishonti Múzeum Egyesület elnöke.

Ezt követően került sor a Kultúra Lovagjainak avatására. A narrátor ismertette a jelölt lovagias tetteit, majd az alapító a karddal megérintette a jelölt vállát, és mondta, hogy „a magyar kultúra lovagjává fogadja.”2019. év kitüntetettjei között volt orvos, Bajor parlamenti képviselő, Mongólia nagykövete, tanár, nyomdász, villamosmérnök, ügyvéd, íjkészítő mester, faszobrász, grafikus, Farkas Bertalan  és Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, aki Vas megye 25. lovagjaként került felavatásra.

Az avatást kulturális csoportok táncos bemutatója követte, majd a program a Szlovák Himnusz, az Európa himnusz és a Szózat (közös eléneklésével zárult.

Az előtérben kiállítás megtekintése és a négy égtáj felöl hozott finom ételek és italok fogyasztása közben beszélgetések erősítették a résztvevők, a nemzet határokon átívelő összefogását. Vas megyét sok kiadvány, prospektus mellett Szombathely szent Márton kiflivel – a  telekesi Csurgóforrás Alapítvány pogácsával, sajtos rúddal, finom borral és pálinkával képviselte. 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb