Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A Szombathelyi Egyházmegye története 1867-1914

A Szombathelyi Egyházmegye dualizmus-kori történetét feldolgozó kötetet jelentetett meg a Szülőföld Kiadó. Pál Ferenc levéltáros könyvét az Eölbey-házban mutatták be, Székely János megyéspüspök ajánlásával.
A vallási egyenlőséget kimondó 1848-as törvény következtében egyre inkább háttérbe szorult a katolikus egyház államvallás jellege, a kiegyezés utáni évtizedek pedig újabb változásokat hoztak. Pál Ferenc arra kereste a választ, hogy reagált minderre a Szombathelyi Egyházmegye 1867 és 1914 között.   

Pál Ferenc levéltáros, szerző

A katolikus egyház a privilégiumait veszítette el 1848-ban, és ez egy új helyzetet teremtett. Erre pedig, a korlátnak az elvesztésére a szervezettséggel válaszolt. És ez a szervezettség az egyházi élet minden területére jellemző lett a korszak végére.

A kötet külön fejezetet szentel az iskolaügynek, a nemzetiségi kérdésnek, az egyesületek, hitbuzgalmi társulatok megalakulásának, a szerzetesrendek és a katolikus sajtó működésének, a keresztényszociális mozgalomnak. Hasonló kihívásokkal szembesül az egyház ma is, az elődök tettei sok esetben utat mutatnak - fogalmazott ajánló szavaiban a megyéspüspök.

Székely János megyéspüspök

Nagyon üdítő olvasni az oktatással kapcsolatos részt, ahol látszik, hogy az egyházmegye a múltban is óriási energiát, hangsúlyt fektetett a katolikus iskolákra. Nagy anyagi áldozatokkal is ezeket az intézményeket fönntartotta és fejlesztette.

A Szombathelyi Egyházmegyéről szóló történeti munka az első feldolgozása állam és egyház viszonyának a dualizmus korában.

Pajkosi Gábor történetkutató

Nincs ehhez hasonló vállalkozás, úgyhogy nem tudjuk igazából elhelyezni a Szombathelyi Egyházmegye történetét a katolikus egyház dualizmuskori történetének keretei között, legalábbis ilyen mélységben.

A főként levéltári forrásokra támaszkodó munka egyik fő erénye, hogy más egyházmegyékben is hasonló kutatásokra ösztönözheti a történészeket - hangzott el a bemutatón.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb