Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Domonkos kötetek

A domonkos rend történetéről és magyarországi működéséről szóló köteteket mutattak be szerdán az Egyházmegyei Levéltár dísztermében. A vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény sorozatában eddig négy kiadvány jelent meg, ezekről beszéltek a szerkesztők, majd kolostori termékeket kóstolhattak az érdeklődők.
A 800 éves domonkos rend történetéről 2016-ban rendeztek jubileumi konferenciát, ennek előadásai jelentek meg először, de a könysorozat nyitó darabjának Implom Lajos munkáját tekintik a szerkesztők. Ő volt a rend tartományfőnöke a feloszlatáskor, és ő írta az eddigi legteljesebb összefoglalást a domonkosokról.

Zágorhidi Czigány Balázs gyűjteményvezető, Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár
A rend kezdeteitől a középkor végéig dolgozta fel a magyar provincia történetét, ez mondhatni, egy hatalmas munka, 1500 gépelt oldal 7500 jegyzettel, úgy gondoltuk, hogy ezzel a kötettel kell jelképesen és illő módon kezdeni a sorozatot.

A sorozat harmadik kötete Bőle Kornél domonkos szerzetes visszaemlékezéseit tartalmazza. A szerző a két világháború közötti Magyarország nagyhatású hitszónoka, missziós papja, Árpád-házi Margit szentté avatásának legfőbb előmozdítója volt, akinek hagyatékát a vasvári gyűjtemény őrzi.

Gilányi Magdolna Phd-hallgató, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Számos olyan információ van, ami esetleg más rendtörténeti dokumentumokből nem kerülne elő, a látásmódja, az ő világlátása és nem utolsósorban az a fantasztikus életút, az utak, amiket Amerikától kezdve, Magyarországon és a határokon túl bejárt.

A legtöbb Vas megyei adalék a sorozat negyedik kötetében olvasható, amely a domonkos nővérek 150 éves történetét dolgozza fel, egyedülálló módon: egészen a közelmúltig.

Farkas Éva Imelda domonkos nővér
A történeti levéltárban s az idős nővérek feljegyzéseiből, leveleiből tudtunk anyagot szerezni, és így meg tudtuk írni a feloszlatás idejét is, s utána az újraindulást.

A könyvbemutatón a szervezők kolostori termékeket is kínáltak: a résztvevők megkóstolhatták a domonkos jelképekkel díszített süteményt, a dominikánert, és a báró Ambrózy Béla receptje alapján készült mézbort.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb