Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szlovén könyvek

A szlovén Rábavidéken gyűjtött meséket és mondákat tartalmazó köteteket mutattak be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a Szlovén Kultúra Napja alkalmából. A szlovének minden évben február 8-án, a költő France Preseren halálának évfordulóján tartják a kultúra ünnepét.
1965 és 75 között, 5 magyarországi szlovén településen gyűjtött meséket és mondákat két kutató: az apátistvánfalvi Krajczár Károly és a ljubljanai Marko Maticetov. A történetek mellett varázslóversikék, falucsúfoló mondókák, gyermekjátékok, találós kérdések is kerültek a gyűjteménybe, amely 2017-ben jelent meg szlovén nyelven. A kötet olyan ősi hagyományokat is tartalmaz, amelyek csak a szlovén Rábavidéken őrződtek meg.

Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató
Még ma is azt mondják, amikor lecsapott a villám, hogy…., nem azt mondják, hogy belevágott a mennykő, hanem a Perun. Ez nálunk maradt csak meg a mai szlovéneknél, aztán érdekes az, hogy a világot egy hal hordozza a hátán, ami 7 évenként megfordul, és akkor vannak a földrengések.

A szlovén kötet az irodalmi nyelv mellett a ma már kihalóban lévő helyi nyelvjárásban is közli a meséket és a mondákat.

Mukics Dusán szlavista, fordító
A mesélők mindnyájan a saját nyelvjárásukban meséltek, ami azért is érdekes, mert ebből az anyagból megismerhetjük úgy a felsőszölnöki tájszólást, mind az apátistánfalvi nyelvjárást. Ez a kettő szlovén nyelvjárás főként hangtanban különbözik egymástól, de szókészletében is vannak eltérések.

A mesék és a mondák közül 60-at magyar nyelvre is lefordítottak - ezek is megjelentek most egy kétnyelvű kötetben, az Országos Szlovén Önkormányzat támogatásával.

Ropos Márton elnök, Országos Szlovén Önkormányzat
Igen nagy az érdeklődés ezek után a kiadványok után, és a fiatalok is természetesen, ők is olvassák, a másik az, hogy az oktatási-nevelési intézményeinkben ezeket használni tudják.

A magyarországi szlovének hiedelemvilágáról és életmódjáról is sokat elárulnak a könyvek, amelynek bemutatóját a Szlovén Kultúra Napjára időzítették a szervezők.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb