Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Vértes a huszárok Doberdója

Az ŐrvidékHáz Irodalmi Műhelyében 2019. március 22-én 17 órakor dr. Bene János és Szebenyi István: Vértes a huszárok Doberdója című könyvével ismerkedhet meg az érdeklődő közönség a Szülőföld Könyvkiadó jóvoltából. Az izgalmas események bemutatásában Ádám Barnabás ezredes,  a Honvéd Koronaőrség parancsnoka lesz segítségre.
A második világháborúban a magyarországi hadszíntér egyik utolsó csatájában a Vértesben lövészárkokba beásva egy maroknyi huszár több, mint egy hónapig feltartotta a Tolbuchin vezette 3. Ukrán Frontot. Mindebből a hozzátartozókon és a környék polgári lakosságának túlélőin kívül 73 éven keresztül senki nem tudott semmit.
Ez a könyv az első, amely összefoglalja az eseményeket, feltárja az elnémított tragédiákat és maradandó emléket állít az elesett huszároknak.

A Vértesben volt az utolsó nagy ütközete 1945. január 15. és március 18 között a maradék huszároknak, akik a lengyelországi illetve az ukrajnai véres harcokat túlélve egy utolsó hősies tettre álltak össze. 

A környező falvakból a lakosságot már 1944 karácsonyán kitelepítették, és itt készültek a német csapatok a túlerőben lévő szovjet hadsereget megállítani. A helyiek meséltek saját átélt borzalmas élményeikről. 

Arról, hogy a lakosság nagy része elszenvedője volt a házaik között zajló harcoknak, az ellenük, ártatlan áldozatokon elkövetett erőszakos cselekményeknek. 

Ne feledjük, Budapest ostroma után talán ebben a térségben tartottak legtovább a harcok. A felszabadítóként érkező megszállók pedig aszerint is viselkedtek a lakossággal. 

A túlélők emlékezetében még ma is élénken élnek a zabrálások, fosztogatások emlékképei, mint ahogy az asszonyaink, lányaink megbecstelenítésének kitörölhetetlen emlékei is. 

Nem csak az elfogott katonákat tekintették a kollektív bűnösség jegyében fasisztának, nácinak, de a civil lakossággal szemben is így jártak el. 

Szebenyi István mintegy 20 éve kutatja a Vértesben elesett magyar huszárok emlékét. Volt olyan katona, akit neki sikerült azonosítani, és hozzátartozóját értesíteni megtalálásáról, annak körülményeiről. 

A könyv nem csak a szakmának készült, bár az első részben a téma részletes feldolgozása olvasható. Célja valójában az, hogy az érdeklődők számára egy könnyen értelmezhető, olvasmányos, érzelmekre ható írás születhessen.

Ugyanis, hogy a hősök akkor halnak meg igazán, ha elfeledjük őket – és ő mindent megtesz, hogy a huszárokkal ez ne történhessen meg.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb