Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Újabb emléktáblával gazdagodott Szombathely városa és a Szombathelyi Szépítő Egyesület

Kedd délután óta a Welther Károly – Eötvös utca sarkán álló ház falát ékesíti egy emléktábla, mely Jaksa István festőművész születésének 125. évfordulója alkalmából készült. 
Jaksa István ebben a házban élt és alkotott, ő volt a város első festőiskolájának vezetője, számos művész tanítómestere. Több munkája kapott helyet a szombathelyi Képtár és a vasvári Békeház gyűjteményében. Tagja volt a Berzsenyi Társaságnak, a Vasvármegyei Múzeumok Barátainak Egyesületének alapító tagjai között volt. A Magyar Képzőművészek Országos Szövetségének tagja volt, ő alapította a MÁV Képzőművészeti Kört. A Szent Márton Céhvé átalakult képzőművészeti szakosztály jegyzőjévé választották. 1940-ben a Kultúregyesület bronzéremmel tüntette ki,
1980-ban Derkovits-díjat kapott Vas megyétől. Jaksa István teljes életútját, munkásságát a Vasi életrajzi bibliográfiák 41. kötete mutatja be.


P. Kalmár Mária a festőművész úr unokája és Horváth György a Dr. Kiss Gyula Baráti Kör vezetője voltak a kezdeményezők. A Szombathelyi Szépítő Egyesület szakmai partnerként vett részt a munkálatokban, felkarolva e nemes ügyet.

Az emléktáblát Somogyi Tamás szobrászművész úr, a Szombathelyi Művészeti Gimnázium tanára alkotta, Veress Gábor művészúrral együttműködve.

Az emléktábla elkészítését Illés Károly és Koczka Tibor alpolgármester urak, valamint Ipkovich György önkormányzati képviselő úr is támogatta.

Avató beszédet mondott Illés Károly a választókörzet képviselője, a művész úrról és munkásságáról Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész mondta el gondolatait.

Az emléktáblát P. Kalmár Mária és Illés Károly alpolgármester úr leplezte le.
Az ünnepséget a festőművész unokájának szavai zárták.


Az emléktábla örökre szóló, méltó emléket állít eme nagyszerű művésznek.


Bődi Lívia

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb