Nyomtatás

Traviata az Iseumban

2014-08-02, 09:20
   |   Kategória: Kultúra
Igazi könnyed, nyári opera került az idén ötven éves Iseumi Szabadtéri Játékok repertoárjába. Verdi Traviata című művét visszatérő rendezőként Káel Csaba állította színpadra. A zenészeket a Savaria Szimfonikus Zenekar új karmestere, Madaras Gergely dirigálja. 
Ismert dallamok csendülnek fel az Iseum falai között. Az idén ötvenéves Iseumi Szabadtéri Játékok műsorában kapott helyet a Traviata. Giuseppe Verdi művét Káel Csaba rendezi. 2011-ben a Varázsfuvolát, 2012-ben a Figaró házasságát állította itt színpadra. „A szabad tér az mindig újszerű, hiszen a természettel vagyunk egy helyen. Lehet használni ezeket az effekteket, hiszen a Traviátában is van egy kertjelenet. Jelezzük is a szellőt, olyan mintha ott lennénk a szabadban. Ez mindig speciális dolog” - mondta Káel Csaba rendező.

A rendező fiatal énekeseket választott. Szerinte a belőlük áradó lendület és érzelem jellemző a szereplőkre is. A műfaj egyik legjobbja Pasztircsák Polina, aki nem először bújik Violetta alakjába. „Szerintem egy kiszolgáltatott nő, aki ki van szolgáltatva a férfiknak, a saját korának, a társadalmi helyzetének. Valamiért nem szereti ezt az életmódot, de bele kényszerült, és amikor jön az első lehetőség, akkor ő mindent megtesz azért, hogy ebből kimeneküljön” - fogalmazott a Szombathelyi Televízió Híradójának.

Az előadásban közreműködik a Magyar Állami Operaház énekkara és a Savaria Szimfonikus Zenekar. „A Traviata, ha nem is repertoárdarab, de szinte az. Pár évvel ezelőtt az év közbeni operabérletünkben is helyet kapott. Maguk a próbák múlt héten kezdődtek,ezzel párhuzamosan az énekesekBudapesten próbáltak, és a kórus egy harmadik helyen. Pár nappal ezelőtt, hétfőn  találkozott a több egység először egymással” - tudtuk meg Mérei Tamástól, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójától.

Az Iseumi Szabadtéri Játékok idei másik előadása egy eddig soha nem látott és hallott Rómeó és Júlia feldolgozás lesz. A Traviátát még egyszer, augusztus 3-án, vasárnap láthatja a közönség. 

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157645676632228/{/gallery}